Home > Kennisbank > Onderzoek: complicaties voorkomen en behandelen > ECG (Electro Cardiogram): informatie over het hart

ECG (Electro Cardiogram): informatie over het hart

Met een ECG (Electro Cardiogram, ook wel een hartfilmpje genoemd) wordt de elektrische activiteit van de hartspier onderzocht. Een ECG kan onderdeel zijn van een algemeen onderzoek naar de lichamelijke conditie van een baby, maar het kan ook zijn dat de arts vermoedens heeft dat er iets niet helemaal in orde is, en wil weten of er specifieke afwijkingen zijn aan het hart.

Een hartfilmpje geeft informatie over het hartritme, de werking van het hart en de grootte van het hart. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld bekijken in welk ritme het hart klopt, hoe de samenwerking tussen de boezems en de kamers van het hart is, of er aanwijzingen zijn voor zuurstofgebrek in de hartspier of voor een te dikke hartspier, en kunnen eventuele ritmestoornissen of hartafwijkingen worden opgespoord.

Hoe gaat een ECG in zijn werk?

Het lichaam geeft elektrische prikkels af die ervoor zorgen ervoor dat het hart blijft kloppen. Om een ECG te maken, worden met een speciale gel twaalf plakkers (elektroden) aangebracht op de borstkas, armen en benen van de baby. In de plakkers zitten elektroden die de elektrische signalen die het hart afgeeft kunnen opvangen.

De signalen van het hart worden via de elektroden doorgegeven aan de meetapparatuur, waarin metertjes deze informatie vervolgens met een lijn op papier zetten, zodat artsen en verpleegkundigen het kunnen aflezen.

Een ECG is niet schadelijk

Een ECG-onderzoek is niet schadelijk voor de baby. Tijdens het onderzoek ligt de baby met ontbloot bovenlichaam op een onderzoekstafel. Het onderzoek duurt maar enkele minuten en doet geen pijn, en de ouders of de verzorgers mogen meestal bij het onderzoek aanwezig blijven.

Soms kan de huid van de baby wat reageren de huid op de plakkers en kan er een rood plekje op de huid ontstaan, maar dat trekt meestal vanzelf weg.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50