Home > Kennisbank > Onderzoek: complicaties voorkomen en behandelen > Echo: echografisch onderzoek naar de hersenen, het hart of de organen

Echo: echografisch onderzoek naar de hersenen, het hart of de organen

Om een goed beeld te krijgen van de hersenen, het hart of de organen in de buik, kan er een echo worden gemaakt, meestal door een neonatoloog, een radioloog of echolaborant, of door een cardioloog als er naar het hart gekeken wordt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Een echografisch onderzoek kan meestal gewoon op de afdeling worden gedaan terwijl de baby in zijn bedje blijft liggen. Hierbij wordt een geluidskop over het hoofd of lichaam van je baby bewogen. Gel die op de te onderzoeken plaats wordt aangebracht, zorgt voor de geleiding van geluidsgolven.

Een deel van het geluid, veroorzaakt door de geluidsgolven, wordt weerkaatst door de organen. Deze worden weer opgevangen en omgezet in een zichtbaar beeld. De beelden zijn meteen te zien op een monitor. Als je bij het onderzoek aanwezig bent, kun je dus meekijken.

Een echo van het hoofd

Bij de meeste baby’s op de afdeling neonatologie wordt een echo van het hoofd gemaakt. Zo wordt onderzocht of een baby een hersenbloeding heeft gehad, schade heeft door zuurstoftekort en om te zien of er eventuele afwijkingen zijn.

Een echo van het hart

Als er wordt vermoed dat een baby een hartafwijking heeft, of om te zien of het hart op de juiste manier functioneert, wordt er een echografisch onderzoek van het hart gedaan.

Een echo van de buik

Ook wordt er vaak een echo van de buik gemaakt, zodat er organen kunnen worden onderzocht, zoals de nieren en de lever, maar ook de darmen, bijvoorbeeld bij verdenking op NEC of bij problemen met voeding.

Een echo van de borstkas

Om de longen te bekijken wordt, naast een röntgenfoto, vaak een echo gemaakt van de borstkas.

Niet pijnlijk

Het onderzoek doet geen pijn en is, mits het met mate gebeurt, niet schadelijk voor je baby.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50