EEG (Electro Encephalogram)

Een EEG is een hersenscan die kan worden gebruikt om de hersenfuncties van een kind te onderzoeken. De hersenen geven elektrische pulsjes af aan de zenuwen, die deze pulsjes naar de spieren in het lichaam vervoeren. Zo regelen je hersenen welke spieren je moet bewegen.

Bij een EEG-onderzoek worden deze elektrische pulsjes en dus de hersenactiviteit gemeten en kan heel precies de veranderingen in de hersenactiviteit worden gemeten. Zo kan worden onderzocht of er afwijkingen in de hersenen zijn. Hierbij kunnen zowel de aard als de plaats van een afwijking bekeken worden.

Hoe gaat een EEG in zijn werk?

Voor de EEG worden er twintig elektroden aangebracht op het hoofd van de baby, kleine metalen plaatjes of dopjes, die via een draadje worden verbonden met een versterker.

Deze elektroden worden met behulp van een soort badmutsje op het hoofd geplakt. Het mutsje zorgt ervoor dat de elektroden goed verdeeld worden en op de juiste plaats zitten. Tussen de elektroden en de huid wordt een geleidende vloeistof aangebracht om goed contact te kunnen maken met de hoofdhuid.

Een van de elektroden wordt op een neutrale plaats geplakt, zoals het oor, waar geen hersenactiviteit is. Zo kan het verschil worden gemeten tussen de neutrale elektrode en de andere elektrodes, het potentiaal.

De elektroden geven aan de computer door wat er in de hersenen gebeurt. Op het beeldscherm zijn allemaal lijntjes te zien. Dat zijn de signalen die de hersenen uitzenden. Daarin kan informatie over de staat van de hersenen worden afgelezen.

Voordelen en nadelen van een EEG

Het nadeel van een EEG is dat er door de schedel heen moet worden gemeten, waardoor je gegevens kwijt kunt raken en dat je alleen het buitenste stukje hersenen kunt onderzoeken dat precies onder de elektroden ligt. Je kunt dus niet in de hersenen meten.

Het voordeel is dat je de veranderingen in de hersenactiviteit op de milliseconde nauwkeurig kunt meten.

Een EEG is niet schadelijk voor het kind.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50