Hielprik screening

Alle pasgeborenen in Nederland krijgen in de eerste week na de geboorte de hielprik screening. Door hielprik bloed van baby’s te onderzoeken, kan belangrijke informatie worden gevonden over een aantal ernstige, zeldzame, aangeboren ziektes. Op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan je lezen welke ziektes momenteel met de hielprik worden opgespoord. Zo nu en dan worden er nieuwe ziektes aan de lijst toegevoegd.

Waarom een hielprik screening?

Met een hielprik kan je er snel achter komen of een baby aan een ernstige afwijking lijdt. Door deze ziektes snel op te sporen, kunnen artsen op tijd ingrijpen en behandelen. Hierdoor kunnen de meeste (ernstige) complicaties voorkomen worden en kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling worden voorkomen, bijvoorbeeld met medicatie of een dieet.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij de opname krijg je van de secretaresse in het ziekenhuis een informatiefolder en een screeningskaart die binnen drie dagen na de geboorte ingevuld en ingeleverd moet worden op de afdeling. De hielprik kan alleen gedaan worden met toestemming van de ouders.

Tussen de vierde en de zevende levensdag verzamelt een verpleegkundige door middel van een hielprik enkele druppels bloed. Dit bloed wordt verdeeld over zes rondjes op een kaartje (een soort vloeipapier). Op dit kaartje komen ook de gegevens van de baby en of ouders ermee instemmen dat het bloed (anoniem) wordt bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor moeten ouders de kaart ondertekenen. Deze kaart wordt opgestuurd naar een screeningslaboratorium.

De uitslag

Het analyseren van het bloed duurt ongeveer 3-4 weken. Je krijgt alleen bericht als de uitslag van de screening niet goed is. De uitslag is nooit 100% betrouwbaar. Als er iets gevonden wordt en de test dus positief is, wordt de test herhaald om zekerheid te krijgen. Soms komt het voor dat de uitslag dan opeens negatief is.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50