Een MRI-scan geeft een gedetailleerd beeld van alle weefsels in het lichaam. Hiermee kan een arts de lichaamsonderdelen met weke (zachte) delen nauwkeurig bekijken, zoals het hersenenruggenmerg en de zenuwen, spieren, pezen en gewrichtsbanden, het hart en de buikorganen.

Een MRI wordt ook wel een magneetscan genoemd. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, wat ‘foto’s nemen door middel van magnetische trillingen’ betekent.

Hoe gaat een MRI-scan in zijn werk?

Voor het onderzoek wordt je baby op een MRI-tafel gelegd of in een speciale couveuse. Die schuift in een soort tunnel, die als een grote magneet dient. Door de combinatie van het magnetische veld en de radiogolven die de MRI uitzendt, wordt in het lichaam een reactie opgewekt waardoor MRI-beelden kunnen worden gemaakt.

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water, waarin zich wateratomen bevinden. Door de magnetische velden van de scan, gaan de wateratomen zich gedragen als een soort magneetjes. Door de radiogolven die het apparaat uitzendt, gaan de wateratomen vervolgens trillen. Hierdoor zenden ze een signaal uit naar de antenne, wat een computer omvormt naar afbeeldingen die informatie bevatten over weefsels en organen.

Het duurt één tot enkele dagen voor de uitslag bekend is. Samen met de radioloog beoordeelt de neonatoloog de beelden. De definitieve uitslag wordt door de neonatoloog met de ouders besproken.

Een MRI is niet pijnlijk

Bij een MRI wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Het onderzoek is niet schadelijk voor het kind en is niet pijnlijk, maar geeft wel geluidsoverlast. Daarom krijgt een baby oordoppen in om de oren hiertegen te beschermen.

Soms wordt er medicatie gebruikt om ervoor te zorgen dat het kindje blijft slapen en goed stil blijft liggen, omdat dit heel belangrijk is voor de betrouwbaarheid van het onderzoek. Deze medicatie kan worden gegeven in de vorm van een drankje, via de sonde. Ook kunnen hiervoor kussentjes en klittenband gebruikt worden.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50