Een röntgenfoto wordt gebruikt om iets binnenin het lichaam te bekijken. Hiermee kunnen bepaalde weefsels in het lichaam worden afgebeeld om bijvoorbeeld de conditie van de longen, van de organen in de buik en van de botten vast te stellen.

Door middel van röntgenstraling wordt er een opname gemaakt van een bepaald deel van het lichaam. Dit is een elektromagnetische straling, ook wel X-straling, die goed door weefsels heen kan, maar niet even goed door alle weefsels wordt doorgelaten. De botten bijvoorbeeld, die zwaardere materialen bevatten, houden meer straling tegen en worden wit op de röntgenfoto. Weefsels die straling doorlaten worden zwart.

Thoraxfoto: röntgenfoto van de borstholte

Een thoraxfoto is een röntgenfoto van de borstholte, de thorax. Hierop kan bijvoorbeeld een longontsteking of hartfalen worden gezien.

De buikholte bekijken

Röntgenfoto’s kunnen ook worden gebruikt om de buikholte te bekijken. Omdat er in de buikholte vooral zachte weefsels zitten, zijn organen niet altijd even goed te zien op een röntgenfoto. Daarom wordt er in sommige gevallen contrastvloeistof gebruikt, zodat sommige dingen beter te zien zijn.

Hoe wordt een röntgenfoto gemaakt?

Om een foto te maken wordt een kind voorzichtig op een fotogevoelige plaat (een fosforplaat) gelegd. De plaat absorbeert de röntgenstralen en slaat ze op in de vorm van energie. Een uitleesapparaat produceert vervolgens een digitale afbeelding. Hierop worden alle structuren waar de röntgenstraling doorheen gaat over elkaar afgebeeld. We noemen dit ook wel een schaduwbeeld.

Een röntgenfoto wordt gemaakt door een röntgenlaborant. Meestal komt deze met een mobiel röntgenapparaat naar de afdeling waar de baby ligt. Bij het onderzoek is buiten de laborant ook altijd minstens één verpleegkundige van de afdeling aanwezig om de baby in de gaten te houden.

Meestal mogen ouders er zelf ook bij blijven. Alleen op het moment dat de foto gemaakt wordt, moet je op minimaal drie meter afstand gaan staan in verband met vrijkomende straling. Het maken van een röntgenfoto duurt net zo lang als het maken van een gewone foto: er wordt op een knop gedrukt en dan is het klaar. De foto wordt later beoordeeld en besproken met de arts.

Alleen een röntgenfoto als het echt nodig is

De straling die gebruikt wordt voor de foto is aangepast aan het gewicht van het kind. Er wordt alleen een röntgenfoto gemaakt als het echt noodzakelijk is. Bij het maken van een röntgenfoto kom je in aanraking met röntgenstraling, die bij blootstelling aan grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor ieder mens, dus ook voor een baby.

Bij het maken van maar enkele röntgenfoto’s is dit niet het geval en is het risico op stralingsschade zeer klein, het weegt niet op tegen de voordelen. Wel moeten de radiologen voorzorgsmaatregelen nemen zodat zij zelf zo min mogelijk met de straling in aanraking komen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50