Home > Kennisbank > Oorzaken van een vroeggeboorte > Gebroken vliezen (premature rupture of the membranes, PROM)

Gebroken vliezen (premature rupture of the membranes, PROM)

Voortijdig gebroken vliezen (voor 37 zwangerschapsweken) wordt ook wel PROM genoemd: premature rupture of the membranes. Voortijdig gebroken vliezen komen ongeveer in 2-3% van de zwangerschappen voor.

Wanneer wordt vermoed dat je vliezen gebroken zijn, zal er een beetje vaginale afscheiding afgenomen worden. In het lab wordt dan beoordeeld of dit vruchtwater is. Zijn je vliezen inderdaad gebroken, dan moet je worden opgenomen in het ziekenhuis. Vroeger zei men dat je in dit geval binnen 24 uur moest bevallen, maar dit wordt tegenwoordig niet meer gehanteerd. Wel zal je in het ziekenhuis volledige bedrust krijgen.

Er zijn verschillende factoren die voortijdig gebroken vliezen kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld een infectie van de vliezen of in de vagina, vaginale bloedingen of een vruchtwaterpunctie of andere medische ingreep vroeg in de zwangerschap. Ook roken kan een risico-factor zijn.

Gebroken vliezen voor 24 zwangerschapsweken

Wanneer je vliezen voor 24 zwangerschapsweken breken, blijf je als je verder geen klachten hebt thuis. Baby’s worden in Nederland pas vanaf 24 weken behandeld. Wordt je kind hiervoor geboren, zal er dus niets voor hem gedaan kunnen worden. Wel zal je instructies krijgen, zoals het nemen van rust en het opnemen van je temperatuur, en zal je regelmatig controles krijgen om infecties uit te sluiten.

Behandeling vanaf 24 zwangerschapsweken

De behandeling van voortijdig gebroken vliezen is afhankelijk van de duur van je zwangerschap, jouw conditie en die van je baby en komen in grote lijnen overeen met de behandeling van voortijdige weeën.

Bedrust

Om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen, is het belangrijk om bedrust te nemen wanneer je vliezen voortijdig breken. Hiervoor zal je worden opgenomen in het ziekenhuis.

Longrijping

Om de longen van je baby versneld te laten rijpen, krijg je bij een dreigende vroeggeboorte voor de 34 zwangerschapsweken medicatie voor longrijping van je baby. Hiervoor krijg je twee dagen achter elkaar een injectie in je bil of bovenbeen. Wanneer je nog ruim voor de 28 weken zwanger bent krijg je na een week soms nog een derde injectie.

Weeënremmers

Afhankelijk van de zwangerschapstermijn kan de bevalling soms worden uitgesteld door weeënremmende medicatie. Deze wordt meestal toegediend via een infuus of in de vorm van een zetpil. Wanneer je minder dan 23 weken zwanger bent, zal je in sommige ziekenhuizen geen weeënremmers krijgen omdat dit niet zinvol blijkt te zijn. In dat geval zal je worden overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis, waar ze zijn uitgerust om baby’s die op zo’n vroege termijn geboren zijn te behandelen.

Infectie behandelen

Als duidelijk blijkt dat er een infectie is bij moeder of kind, zal er geen weeënremmende medicatie worden gegeven. Omdat een infectie bij de moeder weeën kan veroorzaken, moet deze worden behandeld met antibiotica via een infuus. Via de placenta komt deze antibiotica ook bij je kind terecht. Omdat een infectie levensbedreigend is voor een ongeboren baby, is het beter als het kind geboren wordt zodat het behandeld kan worden met antibiotica.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50