Home > Kennisbank > Oorzaken van een vroeggeboorte > Gevolgen van pre-eclampsie en HELLP

Gevolgen van pre-eclampsie en HELLP

Van de gevolgen van pre-eclampsie en HELLP kan je nog lang last hebben. Niet alleen de eerste jaren, maar de rest van je leven.

Er wordt gezegd dat je zodra je baby is geboren vrijwel meteen genezen bent van pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom, maar de gevolgen op de lange termijn zijn veel groter dan over het algemeen bekend is.

Zo hebben veel vrouwen nog lang last van vermoeidheid, overprikkeling, concentratieproblemen en een slecht geheugen. Soms wel jaren en soms gaat het nooit meer helemaal over. Maar ook kan je last houden van een hoge bloeddruk en problemen met de lever en/of de nieren.

Over de gevolgen van pre-eclampsie en HELLP op de lange termijn is nog steeds niet heel veel bekend. Duidelijk is wel dat vrouwen na het doormaken van zwangerschapsvergiftiging een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten wanneer zij ouder worden. In april 2017 besteedde Zorg.nu een uitzending aan deze lange termijngevolgen.

Je klachten horen er niet ‘nou eenmaal bij’!

Gelukkig wordt er langzaam maar zeker steeds meer bekend over de lange termijngevolgen. Toch krijgen veel vrouwen nog steeds te horen dat dit er nou eenmaal bij hoort wanneer je net een baby hebt gekregen en dat alle jonge moeders dit hebben. Na het doormaken van pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom is dit echter van een heel andere orde.

Waardoor dat precies komt is nog steeds niet helemaal duidelijk. Artsen vermoeden dat het iets te maken heeft met de vaak extreem hoge bloeddrukken die vrouwen hebben gehad toen ze zwangerschapsvergiftiging doormaakten. Deze bloeddrukken kunnen een groot effect op de hersenen hebben.

Witte stofafwijkingen

Annet Aukes schreef in 2011 haar proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens studies geconstateerde zij dat van vrouwen die gemiddeld vijf tot zeven jaar geleden eclampsie doormaakten, 37-41% cerebrale witte stofafwijkingen vertoonde. Dit soort (onomkeerbare) witte stofafwijkingen worden normaal gesproken bij oudere mensen gezien.

Onwetendheid en onbegrip voor de gevolgen van pre-eclampsie en HELLP

Onbegrip van buitenstaanders maakt het extra moeilijk om met de gevolgen van zwangerschapsvergiftiging om te gaan. Je voelt jezelf misschien al een aansteller. Nu krijg je nog eens van anderen te horen dat je dat inderdaad bent. Jammer genoeg weten wij uit ervaring dat deze klachten vaak jarenlang kunnen blijven en soms zelfs nooit meer helemaal weggaan. Je bent dus niet de enige!

Accepteren en je aanpassen, zorg voor rust

Accepteren dat je lichaam is veranderd na de zwangerschap en de bevalling is de enige manier waarop je met deze lichamelijke gevolgen om kunt gaan. Dat betekent dat je niet meer zoveel hooi op je vork kunt nemen als ervoor, of dat je spaarzaam met je energie om moet gaan en keuzes moet maken. Misschien moet je bepaalde situaties vermijden omdat je weet dat je hier overprikkeld door raakt. Moet je ergens toch heen, of wil je dat erg graag? Zorg dan dat je de dagen erna rust hebt om bij te komen.

Rust lijkt het toverwoord wanneer je zwangerschapsvergiftiging hebt gehad. Vermoeidheid en onrust maken je klachten erger. Rust is het enige wat helpt om je beter te kunnen concentreren en om niet overprikkeld te raken. Dat kan soms moeilijk te accepteren zijn; je bent niet meer wie je voor deze zwangerschap was.

Follow-up na pre-eclampsie, eclampsie en/of HELLP-syndroom

Er zijn steeds meer (academische) ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in pre-eclampsie, eclampsie en/of HELLP-syndroom. Het Erasmus MC in Rotterdam heeft voor deze vrouwen een speciale poli: de Follow up Pre-eclampsie (FUPEC) Polikliniek, waar gynaecoloog dr. Duvenkot samen met internist dr. Roeters van Lennep vrouwen opvolgen die ernstige pre-eclampsie en/of HELLP hebben gehad.

Ze zien deze vrouwen 6 weken na de bevalling, daarna na 3 maanden, na 1 jaar en vervolgens elke 2 jaar. Ook in het Transmuraal vrouwen dagcentrum van het Maastricht UMC+ (Maastricht) wordt deze follow-up geboden. Steeds meer andere academische ziekenhuizen bieden een vergelijkbare follow-up.

In deze follow-up wordt de conditie van hart en bloedvaten in de gaten gehouden en worden hart- en vaatziekten opgespoord proberen ze deze te voorkomen. Bij elke afspraak worden je bloedwaarden gecontroleerd die te maken hebben met hart- en vaatziekten, zoals je cholesterol, vitamine D gehalte en bloedsuiker, wordt je bloeddruk gemeten, naar je gewicht gekeken en gekeken naar eiwitten in je urine.

Voor welke vrouwen is de follow-up bedoeld?

Deze speciale poli is vooral bedoeld voor vrouwen die:

  • een extreem hoge bloeddruk hebben gehad; 160/110 en hoger,
  • bloedafwijkingen hebben gehad in het lab onderzoek,
  • een extreem klein (dysmatuur) kind hebben gekregen, en/of
  • veel te vroeg zijn bevallen; voor de 34 zwangerschapsweken.

Vrouwen die ernstige pre-eclampsie en/of HELLP hebben gehad, hebben meer dan 7-8 keer meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Heb je ernstige pre-eclampsie en/of HELLP gehad en wil je aan dit follow-up traject meedoen? Vraag dan je huisarts om een verwijzing.

Voldoe je niet aan deze punten, dan is het toch zinvol om naar je huisarts te gaan en te proberen in een cardiovasculair risicoprogramma te komen en regelmatig je cholesterol te laten prikken en je bloeddruk te laten meten. Daarnaast is het goed om je leefstijl aan te passen en te zorgen dat je voldoende beweegt, niet te dik wordt en probeert zo veel mogelijk te bewegen.

Doorverwijzing van je huisarts

Heb je behoefte aan deze follow-up? Dan kan je klachten aan huisarts voorleggen. De huisarts kan je dan doorverwijzen voor een follow-up in een ziekehuis dat het dichtst bij jou in de buurt is. Niet alle huisartsen weten van het bestaan hiervan af, dus het kan geen kwaad om je van tevoren zelf alvast goed in te lezen. In ons blog Uitzending Zorg.nu over de gevolgen van HELLP en/of pre-eclampsie op de lange termijn vind je nog veel meer informatie over deze nazorg.

Meer informatie

Op de website van het Transmuraal vrouwen dagcentrum van het Maastricht UMC+ en Hart voor HELLP is heel veel nuttige informatie te vinden over alles wat met zwangerschapsvergiftiging te maken heeft. Hart voor HELLP heeft daarnaast een actieve Facebook groep waar je terecht kunt met al je vragen en waar je je verhaal kwijt kunt: pre-eclampsie en HELLP-syndroom (nl/be) lotgenoten contact groep

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50