Home > Kennisbank > Oorzaken van een vroeggeboorte > Pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom

Pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom

Pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom worden gekenmerkt door een hoge bloeddruk (hypertensie) in combinatie met eiwitverlies in de urine (>300 milligram per 24 uur). De verzamelnaam voor deze drie zwangerschapscomplicaties is zwangerschapsvergiftiging. Alle drie zijn ze levensbedreigend voor zowel de moeder als de baby.

Meestal ontstaan pre-eclampsie en/of het HELLP-syndroom in de laatste drie maanden van de zwangerschap, maar het kan ook tot 48 uur na de bevalling optreden. Daarom word je ook na je bevalling nog enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen en gemonitord.

Symptomen van zwangerschapsvergiftiging

 • hoge bloeddruk (meestal alleen meetbaar, niet voelbaar)
 • vocht vasthouden
 • sterke gewichtstoename (door vasthouden van vocht)
 • hoofdpijn
 • sterretjes, lichtvlekken en/of lichtflitsen zien
 • bandgevoel om hoofd (alsof er een band om je hoofd wordt strakgetrokken)
 • bandgevoel om buik (alsof er een band vlak boven je buik wordt strakgetrokken)
 • buikpijn bovenin de buik en leverstreek of onder de borst
 • pijn in de bovenrug of tussen de schouderbladen
 • misselijkheid en braken
 • concentratieproblemen
 • tintelingen (in de vingers)

Zeker wanneer je voor het eerst zwanger bent, is het niet altijd even makkelijk om deze symptomen te herkennen. Je vraagt je toch al snel af of iets er niet gewoon ‘bij hoort’. Trek bij twijfel altijd aan de bel. Hoe eerder ze er bij zijn, hoe meer de schade voor zowel moeder als kind kan worden beperkt en hoe korter het herstel zal zijn.

Wanneer je last hebt van symptomen zoals hierboven beschreven, is het belangrijk zo snel mogelijk je arts of verloskundige in te lichten zodat zij verder onderzoek kunnen doen. Hoe eerder je er bij bent hoe beter het is, zowel voor de gezondheid van jou en je kind als voor je herstel achteraf. Want er wordt gezegd dat een vrouw vrijwel meteen genezen is van pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom zodra de baby is geboren. Toch zijn de gevolgen van pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom groter dan over het algemeen bekend is.

Opname en monitoring in het ziekenhuis

Wanneer je de diagnose zwangerschapsvergiftiging hebt gekregen, zal je worden opgenomen in het ziekenhuis, meestal tot een paar dagen na je bevalling. Via een 24-uurs bloeddrukmeting wordt je bloeddruk voortdurend in de gaten gehouden. Hiervoor krijg je een bloeddrukmeter om je bovenarm, die met een monitor is verbonden en elke paar minuten automatisch je bloeddruk meet.

Ook zal regelmatig je urine worden gecontroleerd op eiwitten en word je regelmatig geprikt om je bloed te onderzoeken op afwijkingen in je nierwaarden en leverwaarden.

Katheter

Soms is een katheter nodig. Via dit katheter wordt je urine opgevangen, zodat de hoeveelheid urine steeds kan worden vergeleken met hoeveel je gedronken hebt. Op die manier kan het functioneren van je nieren worden gecontroleerd.

Bloeddrukverlagende medicatie, magnesiumsulfaat

Wanneer je bloeddruk hoog blijft en je reflexen verhoogd zijn, krijg je medicatie om deze te verlagen. Dit kan met medicatie in de vorm van pillen, maar vaak is het nodig om een hoge dosering in de vorm van magnesiumsulfaat via een infuus toegediend te krijgen. Meestal krijg je eerst een hele hoge dosis (een zogenaamde bolus). Wanneer je deze eerste dosis toegediend krijgt, kun je een warm, of zelfs heet gevoel door je lichaam voelen gaan. Ook kan je even misselijk worden en gaan overgeven. Dit is niet prettig, maar na een paar minuten gaat dit meestal over.

HELLP-syndroom

Pre-eclampsie kan overgaan in HELLP, maar HELLP kan ook plotseling ontstaan zonder dat het vooraf wordt gegaan aan pre-eclampsie. HELLP staat voor Hemolysis, Elevated Liverenzymes, Low Platelets. Dit betekent dat er sprake is van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen, een gestoorde leverfunctie en een tekort aan bloedplaatjes. Door dit tekort wordt de bloedstolling ontregeld, je bloed stolt dus minder goed.

Eclampsie

Eclampsie is de meest ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. Bij 1 op de 200 vrouwen gaan pre-eclampsie en/of HELLP-syndroom over in eclampsie. Bij eclampsie is, naast de verschijnselen van pre-eclampsie en/of HELLP, sprake van epileptische insulten.

Verschijnselen van eclampsie

 • stuiptrekkingen van armen en benen
 • op de tong bijten
 • urine-incontinentie
 • bewusteloosheid

Wanneer je bent opgenomen met zwangerschapsvergiftiging, word je goed in de gaten gehouden. Op basis van de onderzoeken, kunnen artsen inschatten hoe groot de kans is dat je eclampsie zult ontwikkelen. Zo worden regelmatig je reflexen gemeten. Wanneer deze hoger worden, is dat een teken dat je hersenen erg geprikkeld zijn door de hoge bloeddruk. Om insulten te voorkomen zullen artsen proberen je bloeddruk te verlagen met medicatie. Je kamer zal zo veel mogelijk vrij van prikkels worden gehouden. Bijvoorbeeld door het zo veel mogelijk donker te houden.

Als je eenmaal een insult krijgt, is dat voldoende om de diagnose eclampsie te stellen. Eclampsie is een levensbedreigende situatie voor moeder en kind. Wanneer je eclampsie krijgt, zal dus niet meer worden afgewacht, maar meteen worden ingegrepen.

Proberen te stabiliseren en de zwangerschap laten voortduren

Bij (pre-)eclampsie en HELLP speelt behalve de toestand van de baby ook de gezondheid van de moeder een grote rol bij de beslissing om de baby geboren te laten worden of niet. Als je minder dan 36 weken zwanger bent, kan het beter zijn om de zwangerschap te laten voortduren.

Zo lang jouw gezondheid dat toelaat, zal gewacht worden met ingrijpen. Bij een beginnende of milde vorm van pre-eclampsie en/of HELLP wordt vaak eerst geprobeerd de bloeddruk te verlagen met medicijnen. Je krijgt dan regelmatig bloeddrukmetingen en CTG-controles om de conditie van je baby in de gaten te houden.

Door de hoge bloeddruk wordt de placenta minder goed doorbloed. Hierdoor kan je kindje te weinig voedingsstoffen en/of zuurstof krijgen. Door een tekort aan voedingsstoffen groeit je baby minder goed. Dit moet in het ziekenhuis scherp in de gaten worden gehouden door groeiecho’s te maken. Vaak wordt eerst geprobeerd om de bloeddruk met medicatie te stabiliseren.

Ingrijpen en de baby geboren laten worden

De oorzaak van zwangerschapsvergiftiging is je zwangerschap. Daarom is het afbreken van je zwangerschap de enige manier om je te genezen. Mits je niet te ziek bent en lichaam dit aankan, zal je bevalling worden ingeleid. Wanneer je te ziek wordt, of wanneer het risico voor je baby te groot wordt, zal je baby worden gehaald door middel van een (spoed)keizersnede.

Na de bevalling

Uit ervaring weten wij dat de eerste dagen na de bevalling vaak in een complete roes aan je voorbij kunnen gaan, zelfs als je je verder alweer redelijk goed voelt. Je zal waarschijnlijk erg moe zijn, je suf voelen, je slecht kunnen concentreren en weinig kunnen onthouden.

Hoewel ook lezen door concentratieproblemen moeilijk kan zijn, is het erg fijn om zo veel mogelijk op te schrijven. Veel moeders die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad vertellen dat ze zich achteraf bijna niets meer van de bevalling en de eerste dagen herinneren. Noteer daarom zowel zo veel mogelijk over wat er met jou en met je baby gebeurt. Misschien willen mensen in je omgeving ook dingen voor je opschrijven. Bijvoorbeeld in een dagboek, of in het Babyboek voor Prematuren.

Gevolgen van zwangerschapsvergiftinging

Het kan weken tot maanden duren voordat je je weer beter voelt, en sommige restverschijnselen (zoals concentratieproblemen, maar soms ook een verhoogde bloeddruk) raak je misschien nooit meer helemaal kwijt. Zie je andere moeders op de afdeling alweer zelf voor hun baby zorgen en heb jij het gevoel dat je dat ook zou moeten? Vergeet niet dat je heel ziek geweest bent en dat je daarvan niet binnen een paar dagen bent hersteld! Neem alle rust en tijd die je nodig hebt, ook al denk je dat dit in jouw situatie toch helemaal niet kan. Rust is helaas het enige medicijn, dus geef toe aan je vermoeidheid en wees niet hard voor jezelf. Alleen door goed voor jezelf te zorgen kan je er zo veel mogelijk zijn voor je baby, en die heeft jou het hardst nodig van alles.

Gevolgen op de lange termijn

Er wordt gezegd dat nadat je baby is geboren, de ziekte meestal snel zal verdwijnen. Wat minder bekend is, is dat de restverschijnselen vaak nog erg lang kunnen blijven. Het kan enkele jaren duren voor je concentratievermogen en energiehuishouding weer op peil zijn. Soms word je nooit meer helemaal de oude. Daarnaast hou je na het doormaken van (pre-)eclampsie en/of HELLP-syndroom een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Meer informatie

Voor EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) schreven wij de Nederlandse factsheet over pre-eclampsie. Hierin vind je statistieken, symptomen en aanvullende informatie over pre-eclampsie en HELLP, maar ook informatie over het voorkomen en vroegtijdig ingrijpen bij een verhoogd risico. Deze factsheet kun je hier downloaden:

EFCNI factsheet pre-eclampsie

Ook op de website van het Transmuraal vrouwen dagcentrum van het Maastricht UMC+ en Hart voor HELLP is heel veel nuttige informatie te vinden over alles wat met zwangerschapsvergiftiging te maken heeft. Hart voor HELLP heeft daarnaast een actieve Facebook groep waar je terecht kunt met al je vragen en waar je je verhaal kwijt kunt: pre-eclampsie en HELLP-syndroom (nl/be) lotgenoten contact groep

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50