Home > Kennisbank > Oorzaken van een vroeggeboorte > Vroegtijdige loslating van de placenta

Vroegtijdige loslating van de placenta

Vroegtijdige loslating van de placenta (solutio placentae of abruptio placentae) wordt veroorzaakt door een bloeding. Het zorgt ervoor dat er geen zuurstofuitwisseling meer plaatsvindt tussen moeder en baby. Daardoor zal de geboorte vaak vroegtijdig moet worden opgewekt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijke (atypische) loslating en totale (klinische) loslating.

Deze gevaarlijke zwangerschapscomplicatie ontstaat meestal na de zestiende zwangerschapsweek en komt gemiddeld bij 2-4 op de 1.000 normale zwangerschappen voor.

Oorzaak vroegtijdige loslating van de placenta

Een vroegtijdige loslating van de placenta wordt veroorzaakt door een bloeding achter de placenta. Zo’n bloeding kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een afscheuring van een slagadertje van de baarmoeder naar de placenta. Hierdoor vormt zich een bloedstolsel (retroplacentair hematoom). Wanneer dit zich uitbreidt tussen de placenta en de baarmoederwand, laat de placenta los. Soms een deel en soms de hele placenta, dit is afhankelijk van de druk die het hematoom veroorzaakt.

De oorzaak is onbekend. Er wordt gedacht dat zwangerschapshypertensie (hoge bloeddruk) en/of pre-eclampsie, trauma en roken of gebruiken van cocaïne tijdens de zwangerschap de kans op een vroegtijdige loslating van de placenta kunnen verhogen.

Gevolgen van een vroegtijdige loslating van de placenta

Bij een vroegtijdige loslating van de placenta is er geen zuurstofuitwisseling meer tussen moeder en baby. De baby komt hierdoor in nood, maar ook voor de moeder is een loslatende placenta gevaarlijke complicatie. Haar lichaam kan een tekort aan stollingsfactor (een eiwit dat noodzakelijk is voor de bloedstolling) krijgen. Hierdoor kunnen gevaarlijke bloedingen optreden en kan zij zelfs in shock raken.

De risico’s zijn het grootst bij een volledige loslating. Een gedeeltelijke loslating kan soms zo klein zijn dat de symptomen vanzelf weer verdwijnen. Toch is het verstandig om zodra je symptomen waarneemt, direct aan de bel te trekken en contact met je arts, verloskundige of gynaecoloog op te nemen.

Stabiliseren of ingrijpen

Wanneer een zwangere vrouw verschijnselen vertoont van een loslatende placenta, zal eerst een CTG worden gemaakt om de conditie van de baby te beoordelen. Door een echo te maken, kan de bloeding achter de placenta worden opgespoord. Daarnaast zal bloed worden afgenomen om de bloedstolling van de moeder te onderzoeken. In eerste instantie zal (indien de toestand van de baby dit toelaat) worden geprobeerd om de moeder te stabiliseren. Vaak zal uiteindelijk een keizersnede noodzakelijk zijn.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50