Home > Kennisbank > Opnieuw zwanger na een vroeggeboorte

Opnieuw zwanger na een vroeggeboorte

Misschien kan je het je nog niet voorstellen, maar over een tijd wil je misschien opnieuw zwanger worden, ook na een vroeggeboorte.

Misschien zit je nog middenin de spannende tijd met je te vroeg geboren baby, of ben je al een hele tijd thuis. Of misschien heb je je kindje net verloren. Dan is het misschien moeilijk voor te stellen, maar ook voor veel prematuurouders komt er dan toch een moment waarop ze gaan nadenken over een nieuwe zwangerschap. Of ze komen plotseling voor dit feit te staan door een ongeplande zwangerschap.

Opnieuw zwanger worden: angsten en twijfels

Waarschijnlijk zal je met een nieuwe zwangerschap, of zelfs bij de gedachte daaraan, ook meteen twijfels krijgen. Want zo’n spannende en traumatische tijd wil je niet nog eens meemaken. Er zullen opnieuw vragen door je hoofd gaan spoken. Kunnen we dit wel aan? Hoe gaan we dit doen? Zal het deze keer wel goed gaan? Hoe groot is de kans op herhaling? Kan ik extra begeleiding krijgen?

Op veel van deze vragen is hier een antwoord te vinden, maar stel ze ook gerust aan je huisarts, verloskundige of gynecoloog. Het is belangrijk dat je deze nieuwe zwangerschap met zo veel mogelijk vertrouwen door kunt komen. Dat geeft rust en is goed voor jou en voor je ongeboren baby.

Praat met je partner en achterhaal je drijfveren

Misschien twijfel je wel of je om de juiste redenen weer zwanger wilt raken. Is dit omdat je heel graag nog een kindje wilt, of alleen om de leegte op te vullen die het niet kunnen afmaken van de zwangerschap, de gemiste kraamtijd, misschien een nare bevalling of keizersnede of zelfs het verlies van je kindje, hebben achtergelaten?

Probeer te achterhalen wat je drijfveren zijn. Bijvoorbeeld door veel te praten met je partner, of met anderen die je begrijpen en kunnen begeleiden.

Zal het weer gebeuren?

Als je dan eindelijk zeker weet dat je nog een zwangerschap wilt, komen er weer nieuwe vragen. Met als belangrijkste: wat is de kans op herhaling van een vroeggeboorte? Op die vraag is vaak geen duidelijk antwoord te geven.

Voor een deel is dit afhankelijk van de oorzaak van een eerdere vroeggeboorte (of vroeggeboortes), maar daarnaast zijn er ook andere factoren die de kans kunnen vergroten.

Als de oorzaak onbekend is, is het moeilijker om de kans op herhaling in te schatten. Praat dan met je gynaecoloog en stel hem of haar al je vragen. Het kan helpen om die van tevoren op te schrijven zodat je ze niet vergeet.
Dat kunnen vragen zijn als:

  • Hoe groot is de kans op herhaling in mijn geval?
  • Krijg ik extra begeleiding tijdens mijn zwangerschap?
  • Word ik begeleid door een verloskundige, in mijn eigen ziekenhuis of in een academisch ziekenhuis?
  • Welke controles krijg ik? (bijvoorbeeld baarmoederhalsmetingen en/of extra echo’s)
  • Welke mogelijkheden zijn er om een vroeggeboorte te voorkomen? (zoals behandeling met progesteron of een cerclage)

Praat tijdens dit gesprek ook over de twijfels en angsten die je hebt. Alleen zo kun je op de juiste manier begeleid worden

Extra controles

Wanneer je een verhoogde kans hebt op (opnieuw) een vroeggeboorte, zal je soms gewoon door je verloskundige worden begeleid, maar meestal zal je constant in de gaten worden gehouden in het ziekenhuis. Vaak door een gynaecoloog, maar soms, als alles goed gaat, door een klinisch verloskundige.

Om je zwangerschap zo goed mogelijk te kunnen volgen, zal je waarschijnlijk regelmatig echo’s en baarmoederhalsmetingen krijgen. Heb je verhoogde kans op (herhaling van) bijvoorbeeld zwangerschapshypertensie, eclampsie, pre-eclampsie en/of HELLP, dan zal je bloeddruk regelmatig worden gemeten en zal je zo nu en dan bloed moeten laten prikken en urine moeten laten onderzoeken op de aanwezigheid van eiwitten.

Vaak weet je zelf wel wat je op dat gebied te wachten staat, omdat je het bij een vorige zwangerschap al hebt meegemaakt.

Meten van de baarmoederhals (cervixmeting)

Al vroeg in je zwangerschap zal de lengte van je baarmoederhals (cervix) worden gemeten door middel van een inwendige echo (via de vagina). Deze eerste meting geldt als uitgangspunt. Aan de hand daarvan kunnen ze door regelmatig te meten in de gaten houden of je baarmoederhals korter wordt, wat erop kan wijzen dat de bevalling er aankomt.

Daarom zal je tijdens je hele zwangerschap extra echo’s krijgen. Dit is misschien wel het enige leuke aan een verhoogde kans op een vroeggeboorte, je krijgt veel vaker dan andere zwangeren je baby te zien.

Als er daadwerkelijk sprake is van een dreigende vroeggeboorte, of wanneer de kans dat je opnieuw te vroeg zal bevallen groot lijkt, dan zal er worden geprobeerd om geboorte toch zo lang mogelijk uit te stellen. Bijvoorbeeld door een behandeling met progesteron of door het plaatsen van een cerclage.

Facebook groep

Wil je je verhaal kwijt of wil je graag contact met andere prematuurouders? Kleine Kanjers heeft een besloten Facebook groep waar je contact kunt zoeken met mede-ouders, die precies weten wat jij meemaakt en hoe je je voelt.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50