Home > Kennisbank > Opnieuw zwanger na een vroeggeboorte > Kans op herhaling van een vroeggeboorte

Kans op herhaling van een vroeggeboorte

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de kans op herhaling van een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap verhoogd is. Dat zeggen de statistieken, maar in jouw geval hoeft dat gelukkig helemaal niet het geval te zijn.

Een vroeggeboorte kan verschillende oorzaken hebben en vaak kan de oorzaak van een vroeggeboorte niet precies vastgesteld worden. Een vroeggeboorte kan spontaan op gang komen, maar soms is het nodig om de geboorte kunstmatig in te leiden voordat de zwangerschap voldragen is.

Voor beide gevallen is de kans op herhaling weer anders.

Kans op herhaling na een kunstmatig ingeleide vroeggeboorte

Van alle vroeggeboorten ontstaat 80% spontaan en wordt 20% kunstmatig ingeleid. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn, zoals bijvoorbeeld een verminderde groei of gezondheid van de baby (door verminderde zuurstoftoevoer of het niet goed werken van de placenta) of de gezondheid en zelfs het leven van de moeder (in het geval van (pre-eclampsie, eclampsie en/of HELLP, of ernstig bloedverlies door een vroegtijdige loslating van de placenta).

Kans op herhaling na een spontane vroeggeboorte

Wanneer een vroeggeboorte spontaan op gang komt, is er meestal geen duidelijk oorzaak aan te wijzen. De vliezen breken of er ontstaan bloedingen.

Veel moeders wiens kindje te vroeg geboren wordt voelen zich schuldig. Ze zijn bang dat ze tijdens hun zwangerschap iets verkeerd hebben gedaan, zoals teveel tillen, sporten of andere lichamelijke inspanningen.

Daarvoor zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen. Sterker nog; door sporten in het eerste trimester wordt de kans op een vroeggeboorte met 20% verlaagd. Bij lichamelijke inspanning in het tweede trimester wordt deze kans zelfs verlaagd met 48%.

Vroegtijdige weeën, ontsluiting of voortijdig breken van de vliezen worden vaak veroorzaakt door een ‘opstijgende’ infectie in de vagina. Hierdoor kan er beschadiging ontstaan aan de overgang van de vliezen en de placenta.

Wanneer de vliezen breken, en de bevalling niet meteen doorzet, ontstaat er een kans dat de baby besmet of geïnfecteerd raakt. Daarom zal er, als er sprake is van een infectie, vaak niet gestart worden met remmen van de weeën, omdat het leven van het kindje gevaar loopt.

Toch zijn er gevallen waarbij de baby nog dagen of zelfs weken in de buik van de moeder zit, terwijl er sprake is van gebroken vliezen.

Factoren die de kans op een vroeggeboorte kunnen vergroten

 • Een (of meerdere) eerder doorgemaakte vroeggeboorte(s).
 • Een beschadigde of een verkorte baarmoederhals (cervixlengte van <25mm rond 22-24 weken).
 • Afwijkingen van de baarmoeder en/of de baarmoederhals.
 • Ontsteking van het tandvlees of weefsels rond de tanden (parodontitis).
 • (Genitale) infecties.
 • Lage of hoge leeftijd van de moeder (<18 of >40 jaar).
 • Meerlingzwangerschap.
 • IVF.
 • Snel opnieuw zwanger raken na een eerdere bevalling (<6 maanden).
 • Eerdere abortus.
 • Roken, drugs- en/of alcoholgebruik.


Kans op herhaling in cijfers

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat elke vroeggeboorte die je doormaakt, de kans op herhaling bij volgende zwangerschappen verhoogt. Met elke à terme bevalling wordt de kans op een vroeggeboorte in een volgende zwangerschap juist kleiner.

Volgens het document Preventie recidief spontane vroeggeboorte van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) treedt de helft van de spontane vroeggeboortes op bij vrouwen zonder (bekend) verhoogd risico op een vroeggeboorte.

Na het doormaken van 1 vroeggeboorte wordt de kans op herhaling geschat op 15%. Het is niet bekend of het daarbij uitmaakt bij welke zwangerschapsduur je de vorige keer bevallen bent en dit percentage wordt hoger wanneer je meer vroeggeboortes doormaakt.

Wanneer je voor 35 weken bevallen bent, is de kans dat je bij een volgende zwangerschap weer voor 35 bevalt 5x zo hoog als voor vrouwen die ná 35 weken zijn bevallen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50