Home > Kennisbank > Opnieuw zwanger na een vroeggeboorte > Zwangerschap na een vroeggeboorte

Zwangerschap na een vroeggeboorte

Een zwangerschap na een vroeggeboorte is extra spannend. Het is al een keer misgegaan en je kunt het niet helpen dat je verwacht dat dat ook dit keer weer zal gebeuren. Zoals iedereen weet is stress tijdens de zwangerschap niet gezond. Niet voor jou en zeker niet voor je ongeboren baby. Maar spanning tijdens een zwangerschap na een vroeggeboorte is bijna onvermijdelijk. Probeer er dan ook voor te zorgen dat je de grootste spanning kunt wegnemen en zo veel mogelijk zekerheden inbouwt. Heb je voorafgaand aan je zwangerschap al contact gehad met je gynaecoloog, maak dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak. Heb je nog geen contact gehad, ga daar dan nu voor zorgen. Stel je vragen en laat je zo veel mogelijk geruststellen. Als je deze eerste stappen genomen hebt, kun je echt ‘zwanger gaan zijn’. Hopelijk zijn de grootste angsten en twijfels weggenomen en lukt het om te genieten, maar in de loop van je zwangerschap zul je merken dat de angsten nooit helemaal verdwenen zijn.

Mijlpalen vieren bij een zwangerschap na een vroeggeboorte

Wat fijn kan zijn, is voor jezelf mijlpalen stellen. Bijvoorbeeld een eerste mijlpaal bij 24 weken, omdat je kindje dan levensvatbaar is. Daarna een mijlpaal bij 28 weken, omdat je kindje dan alweer meer kansen heeft. En ga zo maar verder. Met als ultieme mijlpaal uiteraard de 40 weken! De termijn(en) waarop je andere kindje(s) geboren is (zijn) zal (zullen) een uitdaging worden. Je zal er naartoe leven, maar misschien ook bang voor zijn. Bereid je daar op voor. Misschien kun je ervoor zorgen dat je voor die weken wat extra rust inplant, of dat je iemand hebt waarmee je kunt praten en bij uit kunt huilen. Vraag je gynaecoloog gerust of je in die week een extra controle kunt krijgen. Zelfs als je zwangerschap tot dan toe voorspoedig verloopt. Aarzel ook niet om bij twijfel altijd het ziekenhuis te bellen. Voel je je niet goed? Weet je niet zeker je of het wel goed gaat met je kindje? Pak de telefoon en bel! Geen vraag is te gek en jouw gemoedsrust is belangrijk.

Onbegrip in je omgeving bij een zwangerschap na een vroeggeboorte

In je omgeving loop je misschien tegen onbegrip aan. Vooral als het inmiddels goed gaat met je andere kindje(s). Mensen begrijpen dan vaak niet dat je je zorgen maakt en bang bent voor herhaling. De dooddoeners: ‘Maar het is toch allemaal goed afgelopen?’ of ‘Nu gaat het toch goed?’ zijn moeilijk, maar probeer deze opmerkingen toch zoveel mogelijk van je af te zetten. Bedenk maar dat ze gemaakt worden uit onbegrip. Zeker als het mensen zijn die verder van je afstaan, is het niet iets om je druk over te maken. Je weet zelf wel beter. Probeer echt te genieten en iedere week of zelfs dag zo goed mogelijk te beleven. Juist bij een zwangerschap na een vroeggeboorte ben je je er maar al te bewust van dat een zwangerschap zomaar opeens voorbij kan zijn.

Facebook groep

Wil je je verhaal kwijt of wil je graag contact met andere prematuurouders? Kleine Kanjers heeft een besloten Facebook groep waar je contact kunt zoeken met mede-ouders, die precies weten wat jij meemaakt en hoe je je voelt.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50