Home > Kennisbank > Prematuur: te vroeg geboren > Gecorrigeerde leeftijd

Gecorrigeerde leeftijd

De gecorrigeerde leeftijd is de leeftijd die een baby zou hebben gehad als hij à terme zou zijn geboren, op/rond de uitgerekende datum dus. We gebruiken de gecorrigeerde leeftijd naast de daadwerkelijke leeftijd, om de ‘valste start’ goed te maken die een baby maakt wanneer hij te vroeg geboren wordt.

Wanneer je baby te vroeg is geboren, is zijn ontwikkeling vaak anders dan die van een à terme geboren baby. Natuurlijk is hij soms mager en klein, maar ook zijn niet alle organen nog volledig ontwikkeld. Hierdoor zal hij ook niet alle mijlpalen in de ontwikkeling op hetzelfde moment doormaken als à terme geboren baby’s. Zoals wanneer hij voor het eerst gaat kruipen, omdraaien en praten. Dat komt doordat hij zijn energie nodig heeft om zich warm te houden en te groeien, maar ook omdat hij nog niet volledig ontwikkeld was toen hij geboren werd.


Hoe reken je de gecorrigeerde leeftijd uit?

Je berekent de gecorrigeerde leeftijd door het aantal weken dat je baby te vroeg is geboren af te trekken van het daadwerkelijk aantal weken dat hij oud is.

Bijvoorbeeld: je baby werd geboren toen je 32 weken zwanger was, dat is 8 weken te vroeg. Als hij 12 weken oud is, zal hij dus volgens de gecorrigeerde leeftijd 4 weken oud zijn (12-8=4). Met andere woorden: qua ontwikkeling komt hij overeen met een à terme geboren baby van 4 weken oud. Als hij 16 weken oud is, komt hij overeen met een à terme geboren baby van 8 weken oud, dan is 8 weken dus zijn gecorrigeerde leeftijd.


Zorgverleners

Zorg ervoor dat gezondheidszorgers op de hoogte zijn van de gecorrigeerde leeftijd en dat zij het gewicht, de lengte en de mijlpalen in de ontwikkeling van je baby altijd in overeenstemming daarmee beoordelen.


Mijlpalen in babyboeken

Wanneer je deze mijlpalen wilt bijhouden in een babyboek, merk je al snel dat je premature baby vaak niet ‘voldoet’ aan de vragen in de standaard boeken. In het Babyboek voor Prematuren, dat al begint bij zwangerschapsweek 24, wordt in alle vragen rekening gehouden met de gecorrigeerde leeftijd. Ook staan hier groeicurven in die je zowel voor de ‘gewone’ als de gecorrigeerde leeftijd in kunt vullen. Dit boek is te koop via onze shop.


Babyboek voor Prematuren groeicurven
Groeicurven uit het Babyboek voor Prematuren


Hoe zit het met voeding en de gecorrigeerde leeftijd?

Er wordt gezegd dat de ontwikkeling van het maag-darmstelsel begint op het moment dat het wordt blootgesteld aan voeding. Dus op het moment dat je baby voor het eerst melk in zijn maag en darmen krijgt, via borst of sonde. Voor voeding hoef je dus in principe niet altijd de gecorrigeerde leeftijd aan te houden.

Wel zijn de darmen van een prematuur geboren baby bij de geboorte vaak nog niet goed ontwikkeld en erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om heel goed naar je kind te kijken en te overleggen met de kinderarts over zijn voeding.

Te vroeg geboren baby’s hebben een grote kans op complicaties als NEC en hun gevoelige darmen hebben soms meer moeite met verdragen van voeding. Borstvoeding, of afgekolfde moedermelk een flesje, is helemaal op de behoefte van jouw baby afgestemd en altijd de beste keus. Helemaal wanneer je baby te vroeg is geboren.


Overstappen van moedermelk op kunstvoeding

De ervaring is dat vanaf het moment dat je van moedermelk overgaat op kunstvoeding, de ontlasting moeizamer kan gaan en je baby meer last kan krijgen van krampjes. Voor een minder harde ontlasting kan het helpen om een klein beetje olie of wat extra water aan de fles toe te voegen. Hou dan wel in de gaten dat je baby zijn flessen nog op kan en overleg hierover eventueel even met de kinderarts, want je baby moet wel genoeg voeding binnen blijven krijgen zodat hij goed kan blijven groeien.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50