Home > Kennisbank > Voeding > Bijvoeding geven aan je premature baby

Bijvoeding geven aan je premature baby

Wanneer je baby gecorrigeerd 4 tot 6 maanden is, kan je gaan beginnen met bijvoeding. Hieronder worden alle soorten voeding en vocht verstaan dan melk (of dit nu moedermelk is of kunstmelk).

Veel ouders van te vroeg geboren baby’s twijfelen wanneer het goede moment is om met bijvoeding te starten. Moet je nou de gecorrigeerde leeftijd aanhouden of de werkelijke leeftijd? Twijfel je of je kind er al aan toe is, overleg dan met de kinderarts. Het verschilt per ziekenhuis hoe hiermee om wordt gegaan.

Het juiste moment om met bijvoeding te beginnen

Het juiste moment om te starten met het geven van bijvoeding is afhankelijk van wanneer je baby zelf is gaan drinken en van hoe je kind zijn voedingen verdraagt. Vanaf de leeftijd van 3 tot 4 maanden is het maagdarmstelsel in over het algemeen voldoende ontwikkeld om bijvoeding te kunnen verteren en te absorberen, en is de (mond)motorische ontwikkeling ver genoeg gevorderd.

De kokhalsreflex

Voorwaarde is in ieder geval dat je kind van een lepeltje kan eten en dat de kokhalsreflex verdwenen is. Alle baby’s hebben deze kokhalsreflex, om ze ervoor te behoeden dat ze zich verslikken en stikken.

Bij heel jonge baby’s zit deze reflex voorin de mond, naar mate een baby ouder wordt verplaatst deze zich geleidelijk naar achteren, naar de keel. Dat betekent dus dat wanneer de reflex nog teveel voorin zit, je baby zich sneller in vaste voeding kan verslikken, waardoor hij gaat kokhalzen en het weer uitspuugt.

Eten moet je leren

Soms lijkt het wanneer je je baby zijn eerste hapje geeft alsof hij het helemaal niet lekker vindt: hij duwt het eten met zijn tong naar voren, van de lepel af. Dit heeft te maken met de beweging die de tong moet maken wanneer een baby drinkt.

Bij het drinken uit de borst of uit een fles, maakt de tong een naar buiten duwende beweging om de tepel of de speen te stimuleren. Je baby moet nog even door krijgen dat hij zijn tong om van een lepel te kunnen eten, precies de andere richting in moet bewegen.

Problemen met bijvoeding

Prematuur geboren baby’s krijgen in het ziekenhuis vaak veel negatieve prikkels rond hun mond te verwerken, waardoor ze moeite kunnen krijgen met alles wat via de mond gaat. Soms uiten deze problemen zich al bij het leren drinken, maar het kan ook zijn dat je hier pas tegenaan loopt wanneer je wilt gaan beginnen met bijvoeding.

Misschien heeft je kind moeite met het gevoel van eten in zijn mond, of blijft hij zich verslikken en lukt het niet om van fijngemalen eten naar grotere stukjes over te stappen.

Hulp van de logopedist

De logopedist kan je hierin begeleiden en helpen de ontwikkeling van de mondmotoriek te ondersteunen. Hoewel het moeilijk kan zijn voor ouders wanneer hun kind niet lijkt te willen eten, is het goed om te onthouden dat dit heel normaal is voor prematuren en dat, hoewel je kind misschien wat meer tijd nodig heeft, het uiteindelijk vanzelf goed zal komen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50