Home > Kennisbank > Voeding > Borstvoeding geven aan je premature baby

Borstvoeding geven aan je premature baby

Borstvoeding heeft een positieve invloed op het maagdarmstelsel, afweersysteem en psychologisch welzijn van kinderen. Een kind dat borstvoeding krijgt, is minder vatbaar voor infecties, een van de problemen waar prematuur geboren baby’s mee te maken kunnen krijgen. Daarnaast draagt moedermelk bij aan een optimale hersenontwikkeling. Zelfs als je alleen gedeeltelijk borstvoeding geeft, heeft dit een positief effect op de gezondheid van je kind.

De samenstelling van je moedermelk verandert in de loop van de dag en zelfs gedurende de voeding, en past zich aan aan wat je baby op dat moment nodig heeft. Wanneer je baby te vroeg geboren is, is de samenstelling van jouw melk anders dan die van moeders die op tijd zijn bevallen. Zo bevat melk van moeders van prematuren bijvoorbeeld meer eiwitten en minder lactose.

Wanneer je baby nog niet zelf kan drinken

Om de borstvoeding op gang te kunnen krijgen hoeft een kind niet zelf te kunnen drinken. De meeste baby’s die te vroeg geboren zijn, hebben nog geen ontwikkelde coördinatie tussen zuigen, slikken en tegelijkertijd ademen, en kunnen daardoor simpelweg nog niet zelfstandig drinken. Daarom krijgen zij voeding via de sonde.

Kolven

Als je kind nog niet bij jou aan de borst kan drinken, dan breng je de borstvoeding op gang door te kolven. Het is verstandig om hier zo snel mogelijk na de bevalling mee te starten, liefst binnen zes uur na de bevalling. Soms komt ook bij het kolven de borstvoeding niet meteen op gang.

Dat kan komen doordat je je kindje niet kunt zien, voelen en ruiken. Vraag daarom om een foto van je baby. Het kijken naar de foto van je kindje kan een stimulans zijn voor de borstvoeding. Nog beter is als je huid op huidcontact kunt hebben met je baby door tijdens het kolven te buidelen op een blote borst. Dit brengt over het algemeen de melkproductie nog beter op gang.

Een elektrische borstkolf is de beste manier om te kolven. Deze kolven zijn meestal te gebruiken op de afdeling waar je baby ligt. Ben je al goed op de been en regelmatig bij je kindje, probeer dan te kolven naast de couveuse of het (warmte)bedje.

Gaat het allemaal niet vanzelf, maar wil je wel graag doorzetten, vraag dan hulp van de lactatiekundige in het ziekenhuis. Ook als je zelf al thuis bent of in de buurt van het ziekenhuis verblijft. Ben je zelf ontslagen uit het ziekenhuis dan kun je via de meeste kraam- of thuiszorgorganisaties (elektrische) borstkolven huren.

Afgekolfde melk bewaren

Vers afgekolfde moedermelk is op kamertemperatuur maximaal 4 uur houdbaar. Gekoelde moedermelk kan maximaal 4 dagen worden bewaard en ingevroren moedermelk 3 maanden. Moedermelk die is ontdooid tot kamertemperatuur kan je nog maximaal 4 uur gebruiken. Is het ontdooid tot koelkasttemperatuur, dan maximaal 24 uur.

Het is erg belangrijk dat alle onderdelen die in aanraking komen met je borst of je melk worden gewassen. Was je handen voor je je borsten of de flesjes aanraakt en voorkom dat je de binnenkant van de flesjes en de doppen aanraakt. Bewaar de afgekolfde melk in schone, uitgekookte flesjes of ijsblokzakjes. Als je de borstvoeding moet vervoeren van huis naar het ziekenhuis, doe dit dan in een koeltas met eventueel een koelelement.

Zelf leren drinken

Wanneer je baby zelf zal kunnen gaan proberen te drinken, is niet van tevoren te voorspellen. Hoewel er wordt gezegd dat dit moment vaak rond de 32 weken ligt, zijn er baby’s die de coördinatie tussen het tegelijkertijd zuigen, slikken en ademhalen al met 30 weken of eerder onder de knie hebben, maar er zijn ook baby’s bij wie dit veel langer duurt. Dit moment hangt niet af van zijn leeftijd of zijn gewicht, maar van hoe stabiel hij is en hoe ver hij is in zijn ontwikkeling.

Hoewel het soms weken kan duren voordat je baby daadwerkelijk na veel ‘snuffelen’ en oefenen bij je begint te drinken, komt er uiteindelijk een moment waarop je baby aanhapt en niet meer loslaat. Wanneer hij goed heeft aangehapt, kan hij beginnen aan je borst te drinken. In het begin zijn dit misschien maar een paar kleine slokjes, maar dit is een belangrijke eerste stap en een hele mooie mijlpaal!

Toch een flesje?

Veel ziekenhuizen zullen toch vaak een flesje afgekolfde melk geven. Zelfs als je kindje al een beetje uit de borst kan drinken. Voor veel babies is het namelijk makkelijker om zelf te drinken uit een flesje. Voor premature babies is drinken uit de borst vaak een hele onderneming. Naast het krachtig moeten zuigen, moeten ze ook nog eens slikken en blijven doorademen. Terwijl zelfs het vasthouden van de tepel soms al veel moeite kost.

Lactatiekundigen zullen niet zo snel aanraden een tepelhoedje te gebruiken. Toch kan dit een hulpmiddel zijn om je premature kindje goed uit de borst te leren drinken. Schroom dus niet om dit eens te proberen als het aanhappen veel moeite kost.

Breast Milk Fortifier

Het kan zijn dat je baby met de moedermelk niet genoeg eiwitten, calcium en fosfor binnenkrijgt. Meer melk geven kan niet, omdat er dan teveel vocht wordt toegediend. Om de moedermelk tijdelijk te versterken kan er moedermelkversterker (breast milk fortifier, BMF) aan de afgekolfde melk toegevoegd.

Daarin zitten extra eiwitten, vitamines en mineralen om ervoor te zorgen dat je baby toch goed blijft groeien. Vaak krijgen baby’s die jonger zijn dan 32 weken en/of lichter dan 1.750 gram sowieso BMF toegediend, in sommige ziekenhuizen is dat bij baby’s jonger dan 35 weken en/of lichter dan 2.000 gram.

Extra eiwitten

Heel soms bevat BMF toch nog niet voldoende eiwitten en wordt nog er een extra eiwitversterker (protein fortifier) aan de voeding toegevoegd, bijvoorbeeld bij baby’s van minder dan 1.000 gram of baby’s met BPD.

Vitamine K

De Gezondheidsraad adviseert om alle baby’s in Nederland extra vitamine K toe te dienen. Moedermelkversterker bevat geen vitamine K. Daarom krijgen baby’s tot de kalenderleeftijd van drie maanden apart vitamine K toegediend. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en voor de aanmaak van de botten.

Als het niet lukt…

En wat nu als, al je goede voorbereiding en doorzettingsvermogen ten spijt, de borstvoeding toch niet lukt of teveel van je vraagt? Laat jezelf dan vooral geen schuldgevoel aanpraten door mensen die vinden dat je ‘nog even’ door moet zetten, omdat dit het beste is voor je kindje. Voel je niet schuldig omdat je denkt dat dit ‘het enige is wat je voor je kindje kunt doen’. Want dat is niet waar!

Het geven van borstvoeding is niet het enige wat je voor je baby kunt doen. Wat dacht je van alle liefde die je je kindje geeft, ondanks het glas wat er misschien tussen jullie zit? Die energie pikt je kindje op! Ook daar wordt het sterker van en groeit het van.

Bovendien, als jij het zelf niet meer op kunt brengen om te kolven of het lukt je niet om voldoende melk te produceren, gaat dit ten koste van je eigen welbevinden. En wat heeft je kindje aan een moeder die er helemaal doorheen zit en geen energie meer heeft om er helemaal voor hem of haar te zijn? Laat je niets wijsmaken, maar luister naar je eigen gevoel. En doe wat jij denkt dat het beste is!

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50