Home > Kennisbank > Voeding > Kunstvoeding voor prematuren

Kunstvoeding voor prematuren

Wil je geen borstvoeding geven, omdat alles je al teveel is en je dit er niet bij kunt opbrengen, ben je lichamelijk nog aan het herstellen, of lukt het je niet om voldoende melk af te kolven voor je baby? Dan kan je baby kunstmatige zuigelingenvoeding krijgen, oftewel kunstvoeding.

Kunstvoeding in het ziekenhuis

Voor prematuren is er speciale kunstvoeding, die helemaal is aangepast aan hun specifieke behoeften. Zo zijn de energiegehaltes en de concentraties van eiwit, vitaminen en mineralen bijvoorbeeld hoger dan in standaard kunstvoeding. Net als moedermelk bevat kunstvoeding geen vitamine D en vitamine K. Deze vitamines worden daarom apart toegediend.

Wanneer je baby in het ziekenhuis ligt, heb je niet echt een keuze wat betreft de soort voeding die je baby krijgt, deze keuze maakt de kinderarts voor je of is afhankelijk van welke voeding er in jullie ziekenhuis standaard gebruikt wordt. Onderling zijn er niet zo veel verschillen tussen de verschillende merken kunstvoeding.

Er wordt continue onderzoek gedaan naar wat de beste samenstelling is van prematurenvoeding, waarbij moedermelk zoveel mogelijk wordt nagebootst. In Nederland wordt bovendien streng gecontroleerd of voeding voldoet aan de Warenwetregeling Zuigelingenvoeding. Wel kunnen er eventueel nog toevoegingen aan de voeding nodig zijn.

Extra eiwitten

Soms halen baby’s niet voldoende eiwitten uit hun voeding, bijvoorbeeld baby’s die minder dan 1.000 gram wegen. Dan kan er een extra eiwitversterker (protein fortifier) aan de voeding worden toegevoegd.

Kunstvoeding na thuiskomst

Op den duur bevat de prematurenvoeding die je baby in het ziekenhuis krijgt te veel voedingsstoffen voor zijn leeftijd. Deze stoffen had hij in het begin nodig om een inhaalslag te maken in zijn groei, maar als je dit thuis zou blijven geven, zou de kans bestaan dat hij er te dik van gaat worden.

Daarom is er speciale prematurenvoeding voor thuis, zogenaamde post-discharge voeding. Deze speciale voeding bevat meer energie en eiwitten (die nodig zijn voor een goede hersenontwikkeling) dan standaard kunstvoeding, maar bevat minder voedingsstoffen dan de voeding die je baby in het ziekenhuis krijgt.

Geadviseerd wordt om deze post-discharge voeding te geven tot je baby gecorrigeerd maximaal zes maanden oud is. Deze speciale voeding wordt soms (gedeeltelijk) vergoed, informeer hierover bij je eigen zorgverzekeraar.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50