Home > Kennisbank > Vroeggeboorte in je omgeving: emotioneel, ook voor jou

Vroeggeboorte in je omgeving: emotioneel, ook voor jou

Een vroeggeboorte in je omgeving is ingrijpend. Als kersverse opa, oma, oom, tante, ander familielid of vriend heb je ook je eigen emoties en je weet misschien niet zo goed hoe je ermee om moet gaan. Je wilt de ouders helpen, maar wat kan je voor ze doen? De kersverse ouders maken een spannende, emotionele, angstige en moeilijke tijd mee. Voor hen staat op dat moment hun hele leven in het teken van hun te vroeg geboren baby en hun wereld staat even volledig stil. Om met de situatie om te gaan, ontwikkelen ouders een overlevingsmechanisme waarbij ze zich uit noodzaak afsluiten voor de rest van de wereld. Hun leven bestaat op dat moment alleen nog uit de afdeling in het ziekenhuis en misschien uit het heen en weer pendelen tussen ziekenhuis en een ouder kind thuis. Wat er daarbuiten gebeurt gaat misschien volledig langs ze heen. Misschien lijkt het daarom alsof ze geen zin hebben in contact, of dat ze jou even niet zo belangrijk vinden. Dat is niet zo! Ze moeten zich nu helemaal richten op hun kind dat ziek is en misschien voor zijn leven vecht en zijn ouders keihard nodig heeft.

Een vroeggeboorte in je omgeving brengt emoties met zich mee

Als kersverse opa, oma, oom, oom, tante of vriend heb je ook je eigen emoties. Natuurlijk is het belangrijk om die te delen, maar het is verstandig de ouders van het te vroeg geboren baby daar niet mee te belasten. Zij doen er alles aan om sterk te blijven. Steun hen daarin door ook sterk te proberen te zijn en een troostende schouder of een luisterend oor te bieden. Elke ouder ervaart deze heftige periode op zijn eigen manier en het is voor jou misschien moeilijk om te weten hoe je moet reageren. Wat de ene ouder fijn vindt, kan de andere ouder als helemaal niet fijn ervaren. Dat is lastig en er is geen standaard manier om hiermee om te gaan. Natuurlijk wil je als naaste toch graag iets voor de ouders doen. Daarom geven we hieronder enkele tips.

Wat kun je doen om te helpen bij een vroeggeboorte in je omgeving?

  • Biedt vooral troost, een schouder om op uit te huilen, een luisterend oor of gewoon even een knuffel.
  • Vraag de ouders wat je voor ze kunt doen of wat ze nodig hebben. Sommige ouders zullen het fijn vinden als je zelf initiatief neemt om bijvoorbeeld het huis op te ruimen, te versieren bij thuiskomst of iets anders voor hen doet. Anderen kunnen dit juist als beklemmend of onprettig ervaren.
  • Laat het initiatief aan de ouders. Probeer te begrijpen dat hun leven nu volledig draait om hun kindje. Kaartjes, sms’jes, e-mails of, als het mogelijk is bezoekjes, worden vaak erg op prijs gesteld, maar ga er niet van uit dat je altijd welkom bent (zelfs als naaste familie) of antwoord terug krijgt. Blijf toch volhouden om regelmatig te laten weten dat je aan ze denkt.
  • Ondanks alle angst en spanning zijn de ouders wel (weer) papa en mama geworden. Er is dus ook een gevoel van blijdschap. Deel dat met de ouders. Maar scherm niet met dooddoeners als ‘Het komt vast allemaal goed’. Dit weet je in veel gevallen namelijk niet.
  • Zijn de ouders er aan toe om een geboortekaartje te versturen, stuur ze dan een kaartje terug om ze te feliciteren met de geboorte van hun kindje, met bijvoorbeeld een mooi gedichtje erop.
  • Ook zou je een kadootje op kunnen (laten) sturen. In onze shop staan geschikte kado’s, die je rechtstreeks, ingepakt als kadootje met een persoonlijk kaartje erbij, naar de ouders kunt laten opsturen. Het Babyboek voor Prematuren is bijvoorbeeld een heel fijn kado, omdat ouders hierin alles kunnen noteren wat ze meemaken. Alles gaat nu voor een groot deel langs ze heen, en daarom is het fijn als ze dingen later terug kunnen lezen. Dit kan een grote rol spelen in de verwerking van alles wat ze is overkomen.
  • Wanneer je baby te vroeg is geboren, zijn er een hoop kleine stapjes die voor ouders heel belangrijk zijn. Om deze mijlpalen te vieren, hebben wij speciale Mijlpaalkaarten voor prematuren die je kado kunt geven.
  • Stuur bij de grootste mijlpalen eens een kaartje om te laten merken dat je deze stappen met ze meeviert! Ook hiervoor zijn de Mijlpaalkaarten voor prematuren heel geschikt, daarmee kan je voor elke mijlpaal een kaartje sturen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50