Home > Kennisbank > Vroeggeboorte in je omgeving: emotioneel, ook voor jou > Als de baby thuis is: nu is alles toch weer goed?

Als de baby thuis is: nu is alles toch weer goed?

Als de baby thuis is lijkt het voor de omgeving alsof alles nu goed is. Het kind is gezond, ziet eruit als een ‘gewone’ baby en iedereen gaat over tot de orde van de dag.

Helaas geldt dat niet voor de ouders van de prematuur geboren baby. Zij hebben een heftige en emotionele periode achter de rug en moeten als de baby thuis is nog wel hun draai zien te vinden. Dat gaat niet vanzelf en kost tijd.

Bovendien kan er vooraf vaak niet gezegd worden wat het kind over zal houden aan de vroeggeboorte. Dat kan zich pas op latere leeftijd openbaren, wat weer nieuwe zorgen met zich meebrengt.

Als de baby thuis is en toch nog een tijd in de medische wereld zit

Vaak staan er regelmatige controlebezoeken in het ziekenhuis op het programma en sommige kinderen worden na thuiskomst begeleid door een fysiotherapeut. De ouders blijven soms dus nog een tijd in de medische wereld.

Bovendien zijn de risico’s op infectie voorlopig nog groot, dus ook de kans dat de baby opnieuw moet worden opgenomen in het ziekenhuis bestaat.

Wat is de gecorrigeerde leeftijd?

Wanneer een baby te vroeg geboren is, heeft hij niet de volledige ontwikkeling kunnen doormaken die hij een baby normaal gesproken in de buik van zijn moeder doorloopt. Daardoor is de kans groot dat hij in zijn ontwikkeling achterloopt. Dat is normaal en de meeste kinderen halen dit tijdens de eerste levensjaren in.

Om de ontwikkeling op een eerlijke manier te kunnen vergelijken, wordt de leeftijd de eerste paar jaar gecorrigeerd. Dat houdt in dat er wat betreft de ontwikkeling uitgegaan wordt van de uitgerekende datum.

Wanneer een baby bijvoorbeeld 14 weken te vroeg komt, is het bij geboorte dus eigenlijk -3 maanden. Als een kind 6 maanden is (kalenderleeftijd), is het gecorrigeerd dus nog maar 3 maanden en mag dan dus ook worden vergeleken met een baby van 3 maanden. Door de meeste specialisten wordt hiermee rekening gehouden totdat het kindje 6 jaar oud is.

Bepaalde vaardigheden die een kind in de loop van de tijd zal gaan leren, zijn erg complex (denk aan lopen). Ga je dan uit van de ongecorrigeerde leeftijd (kalenderleeftijd) en het kind loopt niet met 18 maanden (wat zogenaamd ‘gemiddeld’ is voor lopen), dan zou het laat zijn. Maar ga je uit van de gecorrigeerde leeftijd, dan is het kind nog maar 15 maanden. Het is dus heel normaal dat het nog niet loopt.

Vergelijken kan pijnlijk zijn

Voor ouders van een prematuur kindje kan vergelijken met een à terme geboren kind daarom ook pijnlijk zijn. Deze vergelijking is niet eerlijk, omdat een prematuur kindje eerst een inhaalslag moet maken op alle gebieden en pas later begint met de ‘normale’ ontwikkeling.

Voor ouders is de verleiding groot om hun kind toch steeds te vergelijken met leeftijdgenootjes. Wil je de ouders steunen, doe hier dan niet aan mee. Vergelijk de ontwikkeling van hun baby niet met die van hun neefje of nichtje, en als ze dat zelf wel doen, herinner ze dan aan de lange weg die hun kind al heeft afgelegd en hoe knap het is dat hij nu is waar hij is.

Aan de andere kant zijn er ook ouders die juist graag hebben dat hun kindje niet als ‘iets bijzonders’ wordt gezien. Probeer dus in alle gevallen weer zoveel mogelijk rekening te houden met de gevoelens van de ouders.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50