Home > Kennisbank > Vroeggeboorte in je omgeving: emotioneel, ook voor jou > Kadotips voor een te vroeg geboren baby

Kadotips voor een te vroeg geboren baby

Wij geven je kadotips per fase die een te vroeg geboren baby in het ziekenhuis doorloopt. Want of een kado geschikt is, hangt af van de van situatie en van zwangerschapstermijn waarop de baby geboren is.

Als iemand in je omgeving een baby krijgt, is het fijn om een kraamkado te geven. Dat geldt ook als een baby prematuur geboren is, want ook al zijn de ouders in een achtbaan terechtgekomen, ze zijn wel ouders geworden en dat mag gevierd worden.

Welk kado is geschikt?

Of een kado geschikt is, hangt af van de van situatie en van zwangerschapstermijn waarop de baby geboren is.

Vecht een baby voor zijn leven, wees dan voorzichtig, sommige kraamkado’s kunnen dan confronterend zijn. Is de situatie minder kritiek, kijk dan naar het moment en naar de ouders. Zijn het lezers en kan je ze blij maken met een informatief boek? Of krijgen ze liever een mooi babyboek of kleertjes?

Natuurlijk is het ook belangrijk wat jij zelf leuk vindt om te geven, een kado is per slot van rekening iets heel persoonlijks en een mooie manier om te laten merken dat je aan de ouders denkt.

Laat weten dat je aan ze denkt

Een mail, een appje of een kaartje sturen om te laten weten dat je aan ze denkt is altijd goed. Hieronder beschrijven we enkele kadotips, grofweg verdeeld in de periodes na de geboorte. Een aantal van deze kado’s zijn beschikbaar via onze shop.

Hou rekening met hygiëneregels

Wil je kleding geven, een dekentje of een knuffel? Hou er dan rekening mee dat ziekenhuizen strenge hygiëneregels hanteren om infecties te voorkomen.

Omdat infecties gevaarlijk zijn voor premature baby’s, en voor gevaarlijke complicaties en een langere ziekenhuisopname kunnen zorgen, moet alles wat in de couveuse gelegd wordt eerst op 60°C gewassen worden, zonder wasverzachter.

Wanneer je dus een kado kiest dat van stof is, let er dan op of het materiaal daar tegen kan en was het liefst zelf alvast voor je het geeft. Misschien willen de ouders het uit angst voor infecties zelf ook nog een keer wassen, maar het is in elk geval een attent gebaar als je hier alvast voor ze aan gedacht hebt.

Als de baby nog heel klein en/of ziek is

 

Herinneringen vastleggen

De periode op de couveuseafdeling in het ziekenhuis beleven ouders vaak in een roes. Later kunnen ze zich vaak niet alles meer herinneren, en dat geldt des te meer voor moeders die erg ziek zijn geweest. Bijvoorbeeld doordat ze zwangerschapsvergiftiging hadden, of doordat ze een keizersnede onder narcose hebben gehad.

Voor ouders is het fijn en goed om hun gevoelens van zich af te schrijven. Ook is het prettig om de ontwikkeling van hun baby bij te kunnen houden, en bijvoorbeeld op te schrijven hoeveel hij elke dag drinkt en groeit, zodat ze dit later terug kunnen lezen.

Ook verpleegkundigen willen vaak met alle liefde mijlpalen en stukjes dagboek opschrijven. Voor buitenstaanders lijken dit misschien onbelangrijke details, maar voor ouders kunnen deze gegevens houvast bieden in deze heftige situatie.

Kadotips voor als de baby net geboren is

 

babyboek invulboek voor prematuren

Babyboek voor Prematuren

Vaak beginnen ouders met een schriftje, maar het leukst is het om meteen in het Babyboek voor Prematuren te beginnen met schrijven.

De vragen in dit speciale babyboek zijn speciaal afgestemd op de situatie en er is extra veel schrijfruimte en ruimte voor foto’s. Dit boek met stevig hard cover omslag in zwart-wit met goud, blijft mooi, ook wanneer het veel gebruikt wordt en ouder wordt.

Couveusedagboek

Het couveusedagboek van Care4Neo is geen gewoon dagboek, maar bevat naast een grote hoeveelheid gelinieerde pagina’s, ook nuttige informatie en een trefwoordenlijst om ouders wegwijs te maken.

Ook wanneer een baby het erg zwaar heeft, en het niet zeker is of hij het wel zal gaan redden, kunnen dit heel fijne kado’s zijn. Als de baby overlijdt, kan dit boek voor ouders een blijvend aandenken zijn aan de veel te korte tijd met hun kindje.

Informatieve boeken

Wanneer je baby op de couveuseafdeling wordt opgenomen, komen er heel veel dingen op je af. Niet alleen de situatie is nieuw, maar ook de omgeving is vreemd en je hebt vaak geen idee wat er van je verwacht wordt en wat je voor je baby kunt doen.

Voor ouders kan het prettig zijn om zich zo veel mogelijk in te kunnen lezen. In de Kleine Kanjers shop vind je informatieve boeken over de verschillende thema’s die voor couveuseouders relevant kunnen zijn.

zorgen voor je baby op de couveuseafdeling 2

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je Baby op de couveuseafdeling geeft ouders per fase tips om zelf zo veel mogelijk voor hun baby te zorgen, maar ook leert dit boek ouders om de taal van hun baby te leren verstaan zodat ze in de verzorging zo goed mogelijk kunnen afstemmen op hun kind.

Dat is belangrijk, omdat een goede afstemming de ontwikkeling van de baby bevordert, maar ook omdat dit ouders en baby kan helpen bij het laten groeien van een gezonde hechting. Dit toegankelijke boek is geschikt voor alle couveuseouders die informatie zoeken en die willen weten op welke manier ze een rol kunnen spelen in de zorg van hun baby.

Reisgids naar huis

Reisgids naar huis (aff) bestaat uit drie onderdelen: ‘In het ziekenhuis’, ‘Naar huis!’ en ‘Het gewone leven begint’. Het eerste deel behandelt de ziekenhuisperiode en bespreekt de meest voorkomende complicaties en behandelingen.

Ook emoties komen in dit onderdeel aan bod. De andere twee delen gaan over de overgang naar huis, en over waar je als ouders gedurende de eerste vier levensjaren tegenaan kunt lopen. Het is een dik boek, geschikt voor ouders die op zoek zijn naar informatie.

Kadotips voor als de baby stabiel ismijlpaalkaarten voor prematuren 2

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Wanneer je baby veel te vroeg geboren is, is elke stap die hij maakt een mijlpaal. Bijvoorbeeld wanneer hij 1 en 2 kilo weegt, geen zuurstof meer nodig heeft, van de couveuse naar een warmtebedje verhuist en wanneer hij eindelijk mee naar huis mag.

Met deze mijlpaalkaarten, speciaal voor prematuren, kunnen ouders al deze mijlpalen vieren. Een set bestaat uit 35 beschrijfbare kaarten van mooi stevig mat papier dat dubbelzijdig is te beschrijven. De kaarten sluiten perfect aan bij het nieuwe Babyboek voor Prematuren.

Knuffeldoekje

Wanneer je niet elk moment van de dag bij je baby kan zijn, is het fijn als je een tijdje een knuffeldoekje bij je kan dragen, waardoor jouw geur op het doekje achterblijft. Wanneer een baby stabiel is, mag dit vaak in de couveuse gelegd worden (dit verschilt per afdeling en per ziekenhuis).

De geur van de moeder is vertrouwd voor de baby. Dat geeft een geborgen gevoel en draagt bij aan de hechting tussen moeder en kind, die in deze situatie soms niet vanzelf ontstaat en erg belangrijk is. Ook wanneer de moeder borstvoeding wil gaan proberen te geven, wat een uitdaging is wanneer je baby veel te vroeg geboren is, kan dit een goed hulpmiddel zijn.

Hou wel rekening met de strenge hygiëneregels die de meeste ziekenhuizen hanteren om infecties te voorkomen. Alles wat in de couveuse gelegd wordt, moet eerst op 60°C gewassen worden, zonder wasverzachter. Wanneer je dus een doekje kiest, let er dan op of het materiaal hier tegen kan en was het liefst zelf alvast voor je het geeft.

Dekentje voor in of over de couveuse

Ouders mogen vaak zelf een dekentje in of over de couveuse leggen. Dit is een fijne manier om het ziekenhuisplekje van je baby meer persoonlijk te maken. Als het dekentje in de couveuse mag worden gebruikt, moet het eerst op 60°C gewassen worden (zonder wasverzachter) om eventuele bacteriën te doden en infecties te voorkomen.

Prematuurromper

Wanneer baby’s in de couveuse liggen, krijgen ze meestal nog geen kleding aan. De eerste keer dat hun baby kleding aan mag, is voor de ouders dus vaak een speciale mijlpaal. Meestal zal dit alleen een rompertje zijn, een mooi rompertje is daarom leuk om te krijgen.

Kies wel voor een kleine maat, en voor kleding die speciaal geschikt is voor prematuren. Het is voor gevoelige premature baby’s niet prettig wanneer kleding over hun hoofd moet worden aan- en uitgetrokken. Ze hebben verschillende snoertjes van de monitor aan hun lijfje geplakt zitten en worden voor en na elke voeding bloot gewogen. Als je dan van 8-12 voedingen per dag uitgaat, plus de nodige andere verzorgingsmomenten waarvoor ze uit- en aangekleed moeten worden, kan je je voorstellen dat kleding die helemaal open kan een must is!

In de meeste reguliere babywinkels is maat 44 de kleinste maat, maar er zijn speciale shops die kleinere maatjes verkopen. Voor al hun producten, die in samenspraak met verschillende ziekenhuizen zijn ontwikkeld, worden speciale materialen gebruikt, zoals hele kleine plastic drukkertjes. Alle kleding kan helemaal open en is aangepast aan de tere huid van deze hele kleine baby’s.

Kadotips voor als de baby in een warmtebedje ligt

Mutsje

Wanneer een baby in een warmtebedje ligt, heeft hij vaak een mustje op. Ook dit is een leuk kadootje. Hou wel rekening met eventuele ademhalingsondersteuning. Wanneer een baby aan de CPAP (Infant Flow)ligt, kan het geen mutsje op of heeft het al een speciaal mustje op om het systeem op zijn plaats te houden.

Prematuurkleding

Baby’s die in een warmtebedje liggen, krijgen kleertjes aan en liggen onder een dekentje. Kleertjes in een kleine maat of een vrolijk dekentje, zijn altijd leuk om te geven. Wanneer een baby in een warmtebedje ligt zijn de regels vaak minder streng, maar het is nog steeds belangrijk dat alle materialen die in het bedje gaan goed gewassen kunnen worden.

Kadotips voor als de baby in een wieg ligt

Vaak is de overstap naar een gewone wieg de laatste stap richting thuiskomst. Ouders durven zich nu meer op de toekomst te gaan richten, daarom zijn kado’s als een boekje of kleding in een wat grotere maat nu leuk om te krijgen (en te geven).

Soms ligt een baby wel in een gewone wieg, maar is er nog geen uitzicht op naar huis gaan. Bijvoorbeeld doordat de baby een aandoening heeft of om andere (medische) redenen langer in het ziekenhuis moet blijven. Toch kun je, als de situatie niet levensbedreigend is, ook nu kleding in grotere maten of alvast een gewoon kraamkadootje geven.

Als de baby eindelijk mee naar huis mag

Het is feest! De baby mag mee naar huis. Nu kun je echt aan gewone kraamkado’s gaan denken. Hoewel deze situatie nog steeds heel anders is dan wanneer je met een op tijd geboren baby thuiskomt, kan het fijn zijn voor ouders om nu alsnog de ‘kraamtijd een beetje in te kunnen halen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50