Op kraambezoek of liever nog niet?

Veel ouders van prematuren kiezen ervoor de eerste weken nog geen kraambezoek te ontvangen, of alleen bezoek van naaste familie en vrienden. Dat kan verschillende redenen hebben.

Nog geen kraambezoek uit angst voor infecties

Prematuur geboren baby’s zijn erg vatbaar voor virussen en infecties. Het RS-virus is bijvoorbeeld heel gevaarlijk voor prematuren en kan een nieuwe ziekenhuisopname tot gevolg hebben terwijl de baby eindelijk thuis is.

Virussen en infecties kunnen voor kwetsbare premature baby’s ernstigere gevolgen hebben dan voor op tijd geboren kindjes. Zeker als een baby longschade heeft. Zieke mensen of mensen die niet fit zijn, kunnen dus beter even wachten met kraambezoek tot ze beter zijn.

Vinden de ouders het wel fijn als je langskomt, dan vragen ze je misschien om je handen goed te wassen. Dat lijkt misschien overdreven, maar dat is het niet. Het is echt heel belangrijk om een premature baby tegen infecties te beschermen.

Tijd nodig om te wennen

Sommige ouders willen de eerste tijd thuis rustig kunnen wennen aan de nieuwe situatie, alleen met hun gezin. Kraambezoek kunnen ze daar misschien nog even niet bij gebruiken.

Gun ze die tijd, want er is in de hectische periode voor de thuiskomst vaak al genoeg op ze afgekomen. Wil je toch heel graag iets voor ze doen? Kijk dan eens naar de tips die we geven voor wanneer je te maken hebt met een vroeggeboorte in je omgeving.

Sneller overprikkeld

Een andere reden om bezoek nog even buiten de deur te houden, is dat prematuur geboren baby’s sneller overprikkeld raken dan de meeste andere baby’s. Doordat ze te vroeg geboren zijn was hun zenuwstelsel bij de geboorte nog niet voldoende gerijpt. Premature baby’s kunnen zichzelf daardoor minder goed reguleren.

Dat betekent dat wanneer ze veel indrukken opdoen, ze erg van slag kunnen raken. Zelfs als ze het koud hebben, honger hebben of als er veel geluiden in de omgeving zijn kan dat te veel voor ze zijn. Dat kan er voor zorgen dat ze slecht slapen of minder goed eten.

Bovendien is het niet goed voor hun ontwikkeling, want ze hebben al hun energie nog heel hard nodig om te groeien en om hun voeding te verteren.

Mag je wel op bezoek komen, dan is het beter dat de baby niet van hand tot hand gaat om overprikkeling te voorkomen. Meestal zal de baby lekker bij papa, mama, in bed of in de box blijven liggen en kan je het van een afstandje bewonderen. Knuffelen komt vanzelf wel wanneer de baby wat ouder en sterker is.

Geen kraambezoek maar een kraamfeest

Er zijn ook ouders die kiezen voor een kraamfeest. Niet direct na de geboorte, maar een paar weken of zelfs maanden later. Dat is fijn voor de ouders, want zij kunnen dan een moment kiezen waarop het eindelijk beter gaat met hun baby, en wanneer zij er zelf aan toe zijn.

Dan is het dubbel feest, want niet alleen vieren zij dan de geboorte van hun baby, maar ook dat alles eindelijk (grotendeels) achter de rug is en het ergste voorbij is.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50