Selecteer een pagina

Het Ronald McDonald Kinderfonds biedt al 26 jaar een helpende hand aan zieke of gehandicapte kinderen en hun familie. Wat begon met één Ronald McDonald Huis, is uitgegroeid tot een netwerk van 25 Ronald McDonald locaties; naast Huizen, zijn dat ook Huiskamers, Vakantie- en Sportlocaties. En de helpende hand van het Kinderfonds wordt nog altijd groter…

Logeren vlakbij het ziekenhuis

Stel je voor: je woont in Limburg, je kind is ziek en moet voor behandeling naar Groningen. Dit soort situaties komen in de praktijk veelvuldig voor. Dan kun je niet heen en weer reizen tussen thuis en ziekenhuis. Je kind kan jou niet missen en jij wilt dichtbij zijn. Ook als je kind te vroeg is geboren en wordt opgenomen op een neonatologieafdeling, wil je als ouder niets liever dan in de buurt zijn.

Dan biedt een Ronald McDonald Huis uitkomst. Hier kun je logeren vlakbij het ziekenhuis en ben je, als het nodig is, binnen een paar minuten bij je kind. Een veilig gevoel.

Hoe het begon

In 1974 werd in Philadelphia (USA) het allereerste Ronald McDonald Huis ter wereld geopend. De Engelse oncoloog prof. dr. Audrey Evans merkte dat er een dringende behoefte was aan een logeerhuis voor ouders die dagelijks bij hun zieke kind wilden zijn, maar die ver weg woonden van het ziekenhuis. Ze vond een geschikt huis nabij het ziekenhuis, maar zocht nog een sponsor. McDonald’s en Audrey Evans vonden elkaar. Ze spraken af dat McDonald’s het Huis zou financieren en dat het de naam Ronald McDonald Huis zou krijgen, naar de mascotte van McDonald’s. Er kwamen meer Huizen, ook buiten Amerika. De steun van McDonald’s bleef en ook de naam Ronald McDonald Huis. Er zijn momenteel 303 Huizen in 30 landen.

Nederland was in 1985 het eerste Europese land met een Ronald McDonald Huis. Het eerste Huis werd geopend bij het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Sindsdien zijn er nog 14 andere Ronald McDonald Huizen in Nederland gebouwd.

Te vroeg geboren

Te vroeg geboren kinderen worden vaak in eerste instantie opgenomen in een academisch ziekenhuis. Bij alle academische ziekenhuizen in Nederland staat een Ronald McDonald Huis voor ouders, broertjes en zusjes. In Zwolle logeren ook veel ouders van te vroeg geboren kinderen. Het Huis staat op loopafstand van de Isala klinieken die een grote afdeling Neonatologie met een bovenregionale functie hebben.

55.000 overnachtingen

De verblijfsduur van ouders in een Ronald McDonald Huis verschilt enorm, van een aantal dagen tot maandenlang. Zo lang een kind is opgenomen, kunnen ouders, broertjes en zusjes terecht in een Ronald McDonald Huis. Dagelijks logeren ruim 150 gezinnen in een van de vijftien Ronald McDonald Huizen. Op jaarbasis verzorgen de Huizen voor 4.000 gezinnen meer dan 55.000 overnachtingen.

Huiskamers

Naast de Huizen realiseert het Ronald McDonald Kinderfonds ook Ronald McDonald Huiskamers. Een Ronald McDonald Huiskamer is een huiselijke omgeving ín het ziekenhuis, waar gezinnen overdag kunnen ontspannen. Ze kunnen hier bijvoorbeeld wachten tussen behandelingen of onderzoeken door, een broodje eten of een krantje lezen. Voor zieke kinderen is een Huiskamer een plek om even weg te zijn van de afdeling, te spelen en te vergeten dat ze ziek zijn.

In Nederland zijn nu zeven Ronald McDonald Huiskamers, in VU medisch centrum, het Emma Kinderziekenhuis AMC (Amsterdam), Erasmus MC-Sophia (Rotterdam), UMC St. Radboud (Nijmegen) Juliana Kinderziekenhuis (Leiden), MCL (Leeuwarden) en in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht). In het Maxima Medisch Centrum (Veldhoven) zal in 2011 een nieuwe Huiskamer openen.

Vakantie en Sport

Dankzij de twee Ronald McDonald Vakantie- en de Ronald McDonald Sportlocatie zorgt het Ronald McDonald Kinderfonds ervoor dat gehandicapte kinderen onbeperkt vakantie kunnen vieren en kunnen sporten. De appartementen van de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag en Ronald McDonald Kindervallei in Valkenburg a/d Geul zijn volledig aangepast.

Het Ronald McDonald Centre in Amsterdam-Noord is het eerste sportcomplex in West-Europa voor gehandicapte en chronisch kinderen. Uitgerust met de meest innovatieve faciliteiten is het Centre een plek waar gehandicapte kinderen onder meer kunnen voetballen, hockeyen, rolstoelbasketballen, kickboksen en zwemmen.

Het Ronald McDonald Kinderfonds en alle Ronald McDonald locaties ontvangen geen overheidssubsidie en zijn voor hun exploitatie volledig afhankelijk van sponsors en donateurs. Al voor 5 euro per maand zorg je ervoor dat zieke kinderen en hun ouders dicht bij elkaar blijven. Meer informatie vind je op www.kinderfonds.nl.

Pin It on Pinterest