Selecteer een pagina

Het ‘RS virusseizoen’ is in volle gang. Maar wat is dat virus nu precies? Wat is er zo anders dan een gewone verkoudheid? En waarom worden juist ouders van te vroeg geboren kindjes gewaarschuwd voor dit virus of krijgen deze kindjes zelfs een injectie om een ernstig verloop van dit virus te voorkomen?

Voorkomen is beter.
De ‘R’ zit in de maand en dat is in de wereld van ouders met een te vroeg geboren kindje vaak geen geruststellend idee. Want als de ‘R’ in de maand is, vliegen de virussen door de lucht. En dus ook het Respiratoir Syncytieel Virus (bronchiolitis), kortweg het RS virus of RSV.
Niet voor niets krijgen veel kinderen die geboren worden voor 32 weken en thuiskomen in de maanden september tot en met april de Synagis injecties toegediend. Deze injecties kunnen ervoor zorgen dat het virus minder heftig verloopt. Helaas zorgen ze er niet voor dat een kindje volledig beschermd is tegen het virus.
Ook krijgen ouders meestal het advies zoveel mogelijk grote menigten te ontwijken en mensen die niet lekker of verkouden zijn uit de buurt van hun baby te weren. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

Anders dan andere virussen.
Maar wat maakt het RS virus anders dan andere verkoudheidsvirussen? Dit virus is een veroorzaker van luchtweginfecties bij (zeer) jonge kinderen. Soms kan het zelfs leiden tot ontstoken bronchiën of longontsteking. Een heftig verloop van het virus kan er eveneens voor zorgen dat een kind moet worden opgenomen in het ziekenhuis.
Het virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen via speeksel. Hoesten, praten, niezen. Dit alles brengt druppeltjes speeksel in de lucht die door anderen ingeademd kunnen worden. Veel kinderen raken dan ook geïnfecteerd op het kinderdagverblijf.
Vrijwel iedereen maakt in zijn leven een keer het RS virus door. Veel kinderen zijn hiermee al in aanraking geweest voordat ze twee jaar zijn. In de meeste gevallen blijft het dan bij een milde verkoudheid. Er zijn echter een aantal risicogroepen, waaronder prematuren en kinderen met chronische longaandoeningen.

Meer lezen?
Wil je meer lezen over het RS virus, dan kan dat via deze link. Daar kun je lezen hoe je kunt voorkomen dat je kindje besmet raakt, wat de symptomen zijn en wanneer het verstandig is om een (huis)arts te raadplegen.

Pin It on Pinterest