Selecteer een pagina

Nederlandse Moedermelkbank binnenkort geopend

door | 20 apr 2011 | Nieuws | 1 reactie

Update 02-2018: De Nederlandse Moedermelkbank is in 2011 opgericht voor te vroeg geboren kinderen van wie de moeder zelf geen of onvoldoende melk produceert of waarvan de eigen moedermelk niet kan worden gebruikt vanwege bijvoorbeeld medicijngebruik. Deze kinderen kunnen zo als alternatief donormelk (melk van een andere moeder) krijgen.

Op dit moment komen alle kinderen die zijn opgenomen op de NICU in het VU medisch centrum en Academisch Medisch Centrum in Amsterdam in aanmerking voor melk van de moedermelkbank. Indien moeders geen of niet genoeg moedermelk voor hun kind hebben krijgen zij in principe donormelk. Indien de ouders daar bezwaar tegen maken, is er ook altijd op koemelk gebaseerde voeding voor prematuren beschikbaar.

Doneren

Ben je pas bevallen, heb je meer dan genoeg melk voor je eigen kindje en wil je melk afstaan aan de moedermelkbank? Dan kun je misschien donor worden. Nadat je bent goedgekeurd als donor, kun je de melk thuis afkolven en opslaan in je eigen vriezer. Minimaal 1x in de 8 weken gaat je melk naar de Nederlandse Moedermelkbank in VUmc te Amsterdam. Meer informatie over hoe je je kunt aanmelden, contactgegevens, ‘meest gestelde vragen’ en filmpjes, vind je op www.moedermelkbank.nl.

Gebruik maken van donormelk van de Nederlandse Moedermelkbank

Is je kind niet opgenomen in een deelnemend ziekenhuis, maar wil je wel gebruik maken van de moedermelkbank? Stuur dan een e-mail naar moedermelkbank@vumc.nl om naar de mogelijkheden te informeren.

Oorspronkelijk bericht:

Aan het eind van deze zomer start Corpeleijn onder leiding van prof. dr. Hans van Goudoever (hoofd kindergeneeskunde VUmc) een onderzoek om de effecten van donormelk te vergelijken met de effecten van kunstvoeding. De melk zal in eerste instantie alleen gegeven worden aan kinderen op de afdeling Intensive Care Neonatologie die meedoen aan dit onderzoek. Te vroeg geboren baby’s die eigen – onbewerkte – moedermelk krijgen, hebben onder meer minder kans op infecties. Door het pasteurisatieproces verliezen bepaalde stoffen echter deels hun werking.

Tenminste 3 van de 10 Nederlandse IC-neonatologie afdelingen zullen participeren in het onderzoek. In landen waar al donormelk voorhanden is, stuit dergelijk vergelijkend onderzoek op ethische bezwaren van artsen die aannemen dat donormelk beter is dan kunstvoeding. Die stelling is echter gebaseerd op onderzoek uit de jaren zeventig en tachtig. Inmiddels is de kwaliteit van de kunstvoeding en de zorg rond vroeggeborenen verbeterd.

Naar aanleiding van het persbericht van VUmc over de Moedermelkbank in december meldden zich al 40 kandidaatdonoren. Stichting Sanquin Bloedvoorziening zal de donoren screenen. De melk zal vanaf medio mei in Amsterdam en Rotterdam door een koeriersdienst worden opgehaald. Moeders van buiten die regio’s kunnen hun melk zelf afleveren. De ervaring in andere landen leert dat er geen wervingsactiviteiten nodig zijn: via mond-tot-mondreclame vinden zij ruim voldoende donormoeders.

Lees het volledige artikel op: medischcontact.artsennet.nl

Meer over dit onderwerp

De Binding met je Baby Podcast

De NICU; de neonatale intensive care unit. Daar had je nog nooit eerder van gehoord. Eigenlijk had niemand in je omgeving van de NICU gehoord. Om de tijd als kersvers gezin in het ziekenhuis door te brengen is slopend, eenzaam en je wist niet dat je zo lang kon wachten op antwoorden. Na een tijdje ken je de NICU als je broekzak en als een rollercoaster vliegen de dagen voorbij en heb je geen idee wanneer er een eind komt aan deze rit.

Lees meer

1 Reactie

  1. Mariska

    Mijn kanjer thomas. En mijn met moeite afgekolfde melk drinkt hij hier voor het eerst uit een cupje. Helaas had ik te weing en moest ik vanwege mijn gezondheid stoppen met kolven. Er was toen (nog geen) moedermelkbank helaas.
    Heel gaaf dat ie binnenkort geopend wordt!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *