Selecteer een pagina

NICU hacks: 10 tips voor ouders met een premature baby in het ziekenhuis

door | 15 jul 2021 | Op de NICU | 1 reactie

Als je baby in het ziekenhuis op de NICU ligt, maak je een zware tijd door. Je wereld is klein, nauwelijks groter dan de afdeling waar je baby ligt. De eerste weken zijn bovendien niet alleen spannend, maar ook lastig. Je moet wennen aan het reilen en zeilen op de afdeling, weet misschien niet precies wat er mag en kan en bent op zoek naar een eigen ritme.

Om de NICU-tijd voor jou als kersverse ouder een klein beetje makkelijker te maken, vroegen wij ouders in de Kleine Kanjers Facebook-groep naar hun beste hacks.

 

1. Maak zelf een kolf-bh

Kan en wil je graag kolven voor je baby? Dan is een kolf-bh onmisbaar. Een kolf-bh is niet hetzelfde als een voedings-bh. Bij een voedings-bh kan je de cups verwijderen of opendoen, maar een kolf-bh heeft kleinere, ronde openingen waar de borstschilden van de kolf door kunnen. De bh houdt de schilden vervolgens op hun plek, zodat jij je handen vrijhoudt.

Je kunt verschillende soorten kolf-bh’s kopen of online bestellen, maar misschien heb je helemaal geen tijd of zin om ernaar op zoek te gaan of om op een pakketje te wachten. Gelukkig maak je heel eenvoudig zelf een kolf-bh.

Het enige wat je nodig hebt is een oude bh (een sport-bh werkt het best omdat die wat strakker is en grotere elastische cups heeft) en een schaar. Knip in beide cups een klein gaatje waar het smalle deel van het borstschild precies doorheen kan (haal het schild even los wanneer je gaat kolven en zet het weer vast als het door het gat zit), en klaar ben je.

 

2. Gebruik een mooi aankleedkussenhoes als hoeslakentje in de couveuse

Het is fijn om het plekje van je baby in het ziekenhuis persoonlijk te maken en zo wat meer een thuisgevoel te creëren. Daar heb je geen speciale dure spullen voor nodig die je later niet meer gebruikt! Een mooie aankleedkussenhoes van zachte (hydrofiele) stof past prima om het matrasje van de couveuse.

Wanneer je baby mee naar huis mag kan je de aankleedkussenhoes gewoon blijven gebruiken. Niet alleen voor het aankleedkussen, maar ook als hoeslakentje voor de kinderwagen en de wieg.

 

3. Maak foto’s van je baby op de NICU

Maak zo veel mogelijk foto’s van je baby op de afdeling. Later kan je je bijna niet meer voorstellen hoe klein je baby was!

Op foto’s is dat niet zo goed te zien. Gebruik daarom een referentiepunt, bijvoorbeeld door je baby regelmatig met hetzelfde knuffeltje op de foto te zetten. Leuk voor later, maar zo kan je ook makkelijker aan familie of vrienden laten zien hoe klein je baby is en hoe hard hij groeit.

 

4. Hou een dagboek bij met je telefoon

Als je baby is opgenomen op de couveuseafdeling ga je door een achtbaan van emoties en kan alles behoorlijk langs je heen gaan. Daarom is het fijn om zo veel mogelijk op te schrijven in een dagboek, zodat je het later terug kunt lezen. Alleen heb je misschien niet altijd pen en papier bij de hand.

Hou daarom een dagboek bij via je telefoon. Schrijf in een notitie-app, of gebruik de mailfunctie en mail de teksten aan jezelf, zodat je ze later kunt verzamelen op de computer, of over kunt schrijven in je dagboek of een babyboek voor je baby.

Je telefoon heb je altijd bij de hand en kan je makkelijk gebruiken, zelfs tijdens het buidelen of kolven. Vergeet alleen niet om het geluid uit te zetten, of zet je telefoon op vliegtuigstand!

 

5. Een trucje voor het verschonen van de luier

Ga je de luier van je baby verschonen? Schuif dan voordat je de oude luier openmaakt eerst een nieuwe luier open onder de oude. Leg hem goed vlak neer, leg de gebruikte billendoekjes op de oude luier rol de oude luier dicht als je klaar bent.

Zo kunnen de voetjes van je baby niet per ongeluk in de vieze luier terechtkomen. Het lakentje waar je baby op ligt blijft mooi schoon, en je hoeft maar één compact pakketje weg te gooien.

 

6. Maak zelf geurdoekjes

Vind je het leuk om zelf kleding of beddengoed voor je baby te naaien? Dan hou je vast en zeker restlapjes over. Die kan je mooi gebruiken om grote, rechthoekige geurdoekjes van te maken die je als een kussensloopje over het hoofdeinde van de couveuse kunt vouwen.

Het enige wat je hoeft te doen is de doekjes op maat knippen en omzomen. Draag de doekjes vervolgens een nachtje bij je, onder je kleding. Omdat ze zo jouw geur aannemen zullen ze je baby kalmeren en troosten wanneer je niet bij hem bent.

Ben je niet zo handig met de naaimachine, of koop je gewoon liever kant en klare doekjes, kies dan voor kleine hydrofiele doekjes en draag die een nachtje bij je voor hetzelfde effect. (De doekjes wel eerst even wassen!)

 

7. Gebruik een opschrijfboekje

Af en toe zal je korte, praktische vragen hebben voor de verpleging, maar is er even niemand beschikbaar om ze aan te stellen. Leg daarom een opschrijfboekje naast de couveuse en schrijf ze daarin op.

Je kunt er ook praktische aantekeningen in maken, bijvoorbeeld wanneer je je baby in bad wil gaan doen. Of schrijf op wat jouw baby fijn vindt of hoe je je baby kunt troosten, zodat de verpleging daar rekening mee kan houden.

Handig én leuk om later terug te lezen!

 

8. Gebruik overslagrompertjes

Mag je baby kleertjes aan? Koop dan overslagrompertjes. Overslagrompertjes kan je helemaal open doen, zodat ze niet over het gevoelige hoofdje van je baby hoeven.

Leg de kleertjes eerst helemaal open op het aankleedkussen. Leg je baby erop, doe de kleding voorzichtig over zijn armpjes en beentjes, en vouw het over hem heen voor je het dichtdoet.

Ga je kleding kopen, kijk dan of je kleertjes kunt vinden met klittenband in plaats van drukknoopjes. Dat is veel zachter voor zijn gevoelige huidje.

Test wel even of het klittenband niet te veel lawaai maakt bij het opendoen.

 

9. Een kolf kopen is vaak goedkoper dan huren

Wil je borstvoeding gaan geven, of wil je langere tijd gaan kolven? Wacht dan niet te lang met de aanschaf van een kolf.

Kolfapparaten kan je huren, maar vaak is het goedkoper om zelf een kolf te kopen. Zeker wanneer je hem langere tijd nodig zal hebben. Koop losse onderdelen, zoals slangen, filters en borstschilden sowieso nieuw, vanwege de hygiëne.

Heb je de kolf niet meer nodig? Dan kan je hem weer doorverkopen, via Marktplaats of daarvoor bestemde Facebook-groepen.

 

10. Maak een nestje voor je baby

Een te vroeg geboren baby vindt het fijn om geborgen te liggen, met zijn armpjes en beentjes naar binnen gevouwen. Net zoals toen hij nog in je buik zat.

Met twee grote, zachte hydrofiele doeken kan je heel makkelijk zelf een nestje maken voor je baby. Vouw één doek diagonaal dubbel (in een driehoekvorm), en rol hem vervolgens op tot een soort slang. Die leg je neer in een ovalen vorm waar je baby in past.

Leg er de tweede zachte doek eroverheen, zodat de voetjes van je baby niet onder de rand van de ‘slang’ terecht kunnen komen. Leg je baby in het nestje, met zijn armen en benen tegen zijn lijfje gevouwen.

Zorg ervoor dat de randen hoog genoeg komen, zodat het nestje hem ondersteunt en zijn voetjes binnen het nestje blijven.

Heb jij ook tips? Deel ze dan hieronder in een reactie!

Meer over dit onderwerp

1 Reactie

  1. MK

    Ik wilde graag kolven voor m’n extreem premature kindje. De verpleegster op de verlos-afdeling zei tegen mij 6x per dag, om de 4 uur.
    Alles was compleet nieuw voor mij en in borstvoeding had ik me nog niet verdiept. Wat had ik graag gehad dat iemand me had verteld dat n pasgeboren baby iedere 2 uur drinkt om de borstvoeding op gang te brengen… Toen iemand me dat na n aantal dagen vertelde, lukte t bij mij ook.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *