Selecteer een pagina

Onderzoek bij Europese prematuur geboren kinderen en volwassenen: RECAP preterm

door | 16 apr 2018 | Nieuws | 1 reactie

Baby’s die extreem vroeg (voor 32 zwangerschapsweken) en/of met een zeer laag geboortegewicht (minder dan 1500 gram) worden geboren, maken minder dan 2% van alle geboortes in Europa uit, maar dragen wel bij tot de helft van de sterfgevallen rondom de geboorte en tot de helft van de handicaps bij kinderen. Daarnaast gaat meer dan een derde van het gezondheids- en onderwijsbudget voor kinderen naar de zorg en opleiding van te vroeg geboren kinderen.

Om de gezondheid, de ontwikkeling en de levenskwaliteit van deze kinderen (en volwassenen) te verbeteren, zijn 20 transdisciplinaire instituten in 13 Europese landen (waaronder Nederland) in januari 2017 gezamenlijk gaan werken aan het RECAP preterm project, wat 51 maanden zal duren. RECAP staat voor Research on European Children and Adults born Preterm. Door middel van dit onderzoek zal worden geprobeerd de oorsprong van de problemen te vinden, om zo beleidsaanbevelingen te ontwikkelen die de kosten in de zorg en in het onderwijs zouden kunnen verlagen.

Binnen dit project zal een database worden opgebouwd, waarin alle gegevens van verschillende onderzoeksprojecten rondom vroeggeboorte zullen worden samengevoegd, die in de afgelopen 30 jaar in deze 13 landen zijn verzameld. Mogelijk zal deze data worden aangevuld met gegevens uit andere delen van de wereld.

Doel van het project

Binnen het RECAP-project zal een multidisciplinair elektronisch platform worden ontwikkeld, waarop de gegevens van 30 jaar onderzoek in verschillende landen zullen worden samengevoegd. Zo kan worden onderzocht hoe de zorg, het overleven en de levenskwaliteit van deze hoog risico-groep zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en kan het onderzoek naar vroeggeboorte op het gebied van gezondheidszorg en beleidsvorming verbeterd worden.

Door de grote hoeveelheid gegevens die op deze manier worden verzameld, en door de grote (geografische) diversiteit van deze gegevens, kunnen nieuwe onderzoeksgebieden worden bepaald en de kennis rondom vroeggeboorte worden vergroot. Deze kennis moet gaan zorgen voor een beter beleid, door ouders en kinderen te betrekken in het onderzoek zodat duidelijk wordt wat zij daadwerkelijk nodig hebben, en door samen te werken met belanghebbenden en beleidsmakers.

Dit project wordt gefinancierd door het Horizon 2020 programme for Research and Innovation van de Europese Unie. Projectcoördinatoren in Nederland zijn M. Beltman en Prof. E. Verrips, van TNO. Meer informatie vind je op www.recap-preterm.eu en in de op de site van EFCNI van het EFCNI.

Meer over dit onderwerp

De Binding met je Baby Podcast

De NICU; de neonatale intensive care unit. Daar had je nog nooit eerder van gehoord. Eigenlijk had niemand in je omgeving van de NICU gehoord. Om de tijd als kersvers gezin in het ziekenhuis door te brengen is slopend, eenzaam en je wist niet dat je zo lang kon wachten op antwoorden. Na een tijdje ken je de NICU als je broekzak en als een rollercoaster vliegen de dagen voorbij en heb je geen idee wanneer er een eind komt aan deze rit.

Lees meer

1 Reactie

  1. gerda bakker

    heel veel succes met dit mooie werk…! wij als grootouders van een zeer klein ventje 1175 gram geboren op 27 febr bij 31 weken….zijn intens dankbaar dat hij zich goed ontwikkelt en lacht en speelt…na maanden couveuse natuurlijk. ….. vriendelijke groet Gerda Bakker in Koog aan de zaan

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *