Selecteer een pagina

Door het bloed van zwangere vrouwen met een gevaarlijk hoge bloeddruk te “zuiveren”, blijkt de bevalling tot wel twee weken te kunnen worden uitgesteld. Dit is goed nieuws aangezien pre-eclampsie nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van vroeggeboortes is. Elke week dat een baby langer in de baarmoeder kan blijven, kan complicaties en gezondheidsproblemen voor moeder en kind voorkomen.

Amerikaanse artsen ontdekten dat wanneer ze het zogenaamde “sFlt01” eiwit uit het bloed van een zwangere vrouw verwijderden, ze hiermee de geboorte van het kind konden uitstellen. Hoewel de studie nog in een beginfase is, zijn de resultaten spectaculair. Bij elf zwangere vrouwen werd door middel van aferese bloed afgenomen, waarna het eiwit werd verwijderd en het “gereinigde” bloed weer werd teruggebracht in het lichaam. Bij sommigen van hen begon pre-eclampsie zich al met 23 weken te ontwikkelen. Wanneer hun baby bij deze termijn zou moeten worden geboren, zouden zijn kansen vrijwel nihil zijn. Met een enkele “reiniging” van het bloed werden een paar dagen gewonnen, maar meerdere sessies achter elkaar gaven de baby meer dan twee extra weken in de baarmoeder (Journal of the American Society of Nephrology).

Dit is een kleine, maar belangrijke stap in het onderzoek naar de behandeling en het voorkomen van pre-eclampsie en het uitstellen van de geboorte, wat momenteel nog als de enige behandeling wordt gezien. Onderzoekers krijgen gelukkig steeds meer inzicht in pre-eclampsie en tonen aan dat vasculaire factoren een grote rol spelen in het ontstaan van deze ziekte. Door een van deze factoren te verwijderen, kan de gezondheid van moeder en baby worden verbeterd en de zwangerschap worden verlengd, wat de kans op complicaties na de geboorte aanzienlijk kan verminderen.

Waarom de reiniging precies werkt is nog niet duidelijk. Het “sFlt01” eiwit speelt een rol in de groei van bloedvaten en door het te verwijderen, lukte het de bloeddruk van de zwangere vrouwen te laten zakken. Uit de eerste tests bleek dat deze behandeling veilig kan worden gegeven in het begin van de zwangerschap, maar voorlopig is eerst meer onderzoek nodig.

Het originele artikel: www.dailymail.co.uk

Pin It on Pinterest