Selecteer een pagina

Onderzoekers van VU medisch centrum hebben een gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van het HELLP-syndroom. Dankzij deze ontwikkeling kunnen de preventie en behandeling van HELLP worden verbeterd. Wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Clinical Investigation publiceert vandaag de uitkomsten van dit onderzoek.

Het HELLP is een ernstige zwangerschapscomplicatie. Een vrouw met HELLP breekt haar eigen rode bloedcellen af, heeft leverstoornissen en bloedstollingsproblemen. HELLP staat voor: Hemolysis, Elevated Liverenzymes en Low Platelets (letterlijk: afbraak van rode bloedcellen, verhoogde leverenzymen en een tekort aan bloedplaatjes). Vaak raakt de groei van haar kind hierdoor ernstig verstoord. HELLP kan levensbedreigend zijn voor zowel moeder als kind.

Tot op heden was de oorzaak van HELLP onbekend. Vermoed werd dat de oorzaak genetisch is en bij het kind ligt: door een defect in de genen van het kind gaat er iets mis tijdens de aanleg van de placenta.

Door te kijken naar het DNA van 20 kinderen met een moeder die het HELLP-syndroom kreeg, hebben onderzoekers van VU medisch centrum een gen gevonden dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van dit syndroom. Verondersteld wordt dat dit gen werkt als een soort ‘luchtverkeersleider in de commandotoren van de cel’. Het gen interpreteert, controleert en stuurt een veelvoud aan in- en uitgaande boodschappen, en leidt daarmee alles in goede banen.

Meer hierover kun je lezen in dit persbericht van VU medisch centrum
en het artikel in het tijdschrift The Journal of Clinical Investigation (Engels).


Pin It on Pinterest