Selecteer een pagina

Wetenschappers van de universiteit van Minnesota en het medisch centrum verbonden aan Cincinnati Children’s Hospital hebben een aanzet gemaakt tot een vaccin dat vroeggeboortes moet gaan voorkomen.

Om te zorgen dat haar lichaam de ‘vreemde indringer’ (de foetus) niet aanvalt maakt een zwangere vrouw witte bloedcellen aan die haar eigen immuunsysteem onderdrukken. Bij sommige vrouwen echter werkt dit niet en lijkt het moederlichaam de foetus af te stoten.

Een team wetenschappers van de universiteit van Minnesota en het medisch centrum verbonden aan Cincinnati Children’s Hospital hebben deze cellen geïdentificeerd als C D4 T-cellen. Deze cellen zijn de basis voor een vaccin, dat moeders moet gaan helpen de zwangerschap te voldragen.

Dr. Sing Sing Way legt uit in het vakblad Nature:

De huidige vaccins zijn specifiek op T-cellen gericht. Een polio-vaccin bijvoorbeeld is gemaakt om langlevende cellen te maken die de immuniteit aanwakkeren, die ook tegen latere besmetting beschermen. Dat is niet wat nodig is voor een ‘vroeggeboortevaccin’: daarbij wil je iets dat net die cellen aanwakkert die de immuniteit vermindert, zodat de baby niet afgestoten wordt.

Momenteel wordt het vaccin nog volop getest. Uit één van deze experimenten bleek dat de CD4 T-cellen een geheugen hebben. Dit betekent dat het vaccin alleen bij de eerste zwangerschap zal hoeven worden toegediend. Wanneer het lukt de cellen de eerste keer op te wekken, zullen ze bij volgende zwangerschappen nog steeds en waarschijnlijk zelfs nog beter werken.

Helaas zal het nog even duren voor dit vaccin daadwerkelijk op de markt komt. De ontdekking van de C D4 T-cellen is nog maar een klein stukje van de puzzel.

Bron: DeMorgen.be
Pin It on Pinterest