Selecteer een pagina

Onderzoekers hebben een onderzoek gehouden onder 46 pasgeboren baby’s. Het onderzoek werd geleid door Lorenzo Fabrizi, van het University College London. Ongeveer de helft van de baby’s was te vroeg geboren. Sommigen al met 28 weken. Het onderzoek werd gedaan tijdens het krijgen van de hielprik via een EEG. Ze hebben ook gekeken hoe de baby’s reageerden op normale aanraking, een tikje op de hiel.

Uit dit onderzoek blijkt dat de premature baby’s evenveel hersenactiviteit toonden op aanraking als op pijn. Als de baby’s tussen 35 en 37 zwangerschapsweken waren,  veranderde dit. Vanaf dat moment kunnen de hersenen het verschil tussen aanraking en pijn onderscheiden. De hersenen van a terme baby’s lieten verschillende delen zien wanneer ze werden aangeraakt of wanneer ze pijn hadden.

Hoe het precies komt dat dit nog niet werkt weten de onderzoekers niet, maar wel dat het een mogelijke verklaring is waarom kinderen die te vroeg geboren zijn vaak heftig reageren op pijn. Waarschijnlijk worden de verbindingen tussen neuronen pas later in de zwangerschap gelegd.  Een reden om extra voorzichtig te zijn met te vroeg geboren baby’s, zegt onderzoeker Lorenzo Fabrizi.

Origineel bericht: http://www.newscientist.com/article/dn20884-premature-baby-brains-cant-tell-pain-from-touch.html 

 

Pin It on Pinterest