Selecteer een pagina

Na malaria is het RSV (respiratoir syncytieel virus of RS-virus) wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen in het eerste levensjaar. Het is bekend dat bij te vroeg geboren kinderen (en bij kinderen met een aangeboren hartafwijking, downsyndroom, neuromusculaire aandoeningen en ouderen die cardiopulmonaal zijn gecompromitteerd) vaccineren met palivizumab effectief is en infectie met het RSV helpt voorkomen.

Wanneer een kind geïnfecteerd is met het RSV kan deze infectie omslaat in een RSV-bronchiolitis. De helft van de kinderen waarbij dit gebeurd is, ontwikkelt daarna regelmatig aanvallen van piepende benauwdheid. Eerder was het nog niet duidelijk of RSV hier de oorzaak van was, of dat beide aandoeningen gevolg waren van de kwetsbare luchtwegen die deze kinderen kunnen hebben. Onderzoek onder leiding van kinderarts Louis Bont (UMC Utrecht) gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, heeft eindelijk duidelijkheid gebracht in dit vraagstuk.

Louis Bont:

Dat kinderen die een RSV-infectie hebben doorgemaakt, vaak last hebben van aanvallen van piepende benauwdheid, was bekend. Maar we weten nu zeker dat het RS-virus daarvan de oorzaak is. Want voorkom je RSV, dan voorkom je ook die benauwdheidsaanvallen. We denken dat het virus de luchtwegen ernstig beschadigt, en dat kinderen daardoor kwetsbaar zijn voor prikkels, zoals gewone verkoudheidsvirussen, afwisseling van koude en warmte, en sigarettenrook.

Op dit moment worden er meerdere vaccins tegen RSV ontwikkeld, waaronder een maternaal (via de moeder) vaccin. Bont denkt dat veel gezondheidswinst mogelijk is als er een landelijk RSV-vaccin komt: ‘Veel meer dan wat we nu bereiken met passieve immunisatie door middel van palivizumab.’ Ook omdat benauwdheidsklachten een voorbode kunnen zijn van astma, is preventie van RSV-bronchiolitis belangrijk.

Bont:

Kunnen we astma bij kinderen voorkomen met RSV-preventie? Dat weten we nog niet, maar over een aantal jaar zullen we hier het definitieve antwoord op geven.

Afbeelding: Abbott Sverige
Pin It on Pinterest