Selecteer een pagina

Voorlezen schept een band
De eerste paar dagen na de geboorte zijn belangrijk voor de zogenaamde bonding tussen de pasgeborene en de ouders. Baby’s leren de stem van de ouders herkennen en de ouders binden ook met hun kind. Wanneer baby en ouders echter niet onmiddellijk samen kunnen zijn, door bijvoorbeeld een verblijf op de Intensive Care, kan dat moeilijk zijn en de vroege ontwikkeling van deze relatie onderbreken.

Jan Lariviere, een verpleegster in de kliniek van het Montreal Children’s Hospital, leidde een onderzoek dat uitwijst dat voorlezen aan pasgeborenen erg bijdraagt aan de gewenning en dat het ouders zich dichter bij hun baby doet voelen tijdens die moeilijke periode. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

Machteloos
Doel van het onderzoek, waar 120 gezinnen bij betrokken waren, was om vast te stellen of voorlezen helpt bij het versterken van de band tussen ouders en baby en of het ouders motiveerde om ook thuis te blijven voorlezen.

“Alyssia lag in een couveuse in het midden van de kamer, met buisjes en allerlei dingen om zich heen. Ik voelde me machteloos, ik wist niet hoe ik contact moest maken met mijn dochter,” zegt Mélissa Asselin vijf jaar na de geboorte van haar dochter Alyssia Barrière. “Voorlezen gaf ons een manier om dicht bij haar te blijven. Ik kon niet tegen haar praten of haar aanraken, maar ze hoorde de klank van mijn stem. Die eenvoudige activiteit hielp me door de situatie heen en ik heb er mooie herinneringen aan.”

Controle
Bijna 70 procent van de ouders in het onderzoek vond dat het voorlezen ervoor zorgde dat ze zich dichter bij hun baby voelde. Meest genoemd was een gevoel van intimiteit en normaliteit, net als een groter gevoel van controle over de situatie.

Bron: Telegraaf

Pin It on Pinterest