Selecteer een pagina

Onderzoek heeft uitgewezen dat werken in de laatste maand van de zwangerschap schadelijk is voor het kind. Er wordt zelfs gesproken over net zo schadelijk als roken tijdens de zwangerschap.

Lager geboortegewicht

Doorwerken in de laatste maand van de zwangerschap kan ervoor zorgen dat het kindje 230 gram minder weegt dan een kind waarvan de moeder gestopt is met werken tussen de zesde en achtste maand. Overigens bleek dit effect met name bij moeders boven de 24 jaar.

Een onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Essex, liet zien dat kinderen van moeders die de hele zwangerschap doorwerkten of bleven roken, minder snel groeiden in de baarmoeder. Met name voor moeders die (zwaar) fysiek werk verrichten heeft vroeg in de zwangerschap stoppen met werken een positief effect op de groei van het kind.

Kinderen die geboren worden met een te laag geboortegewicht hebben een groter risico op gezondheidsklachten of een tragere ontwikkeling.
Professor Marco Francesconi, één van de onderzoekers, adviseert overheden dan ook om werkgevers aan te sporen het zwangerschapsverlof vroeger in te laten gaan bij zwangeren die eerder rust nodig hebben.

Bron: DeMorgen.be

 

Pin It on Pinterest