Op de NICU van het VUmc krijgen alle baby’s moedermelk

door | nov 3, 2015 | Voeding | 0 Reacties

Toen ik zwanger was bedacht ik dat ik graag borstvoeding zou willen geven, maar daarbij had ik nooit aan een kolfapparaat gedacht, laat staan zo’n dubbele kolfmachine op wieltjes uit het ziekenhuis. Maar wat was ik blij dat ik borstvoeding toch een kans kon geven, ondanks dat ons kindje veel te vroeg geboren werd!

Het begon met één ml en werd langzaam meer. Het leek zo weinig, maar was in het begin meer dan genoeg.

Gelukkig had ik uiteindelijk genoeg om het redelijk lang vol te kunnen houden, maar wat is kolven soms zwaar!

Ik wilde eigenlijk de hele dag naast de couveuse zitten. Maar ook dat kon, vaak kolfde ik naast de couveuse. Voor de productie is het eigenlijk alleen maar beter als je kolft terwijl je bij je kindje bent. Achter de gele gordijnen op de NICU was er altijd wel een moeder aan het kolven. Los van een verpleegkundige zag niemand dat, maar de hele zaal kon meeluisteren. Eén van de vele geluiden die mij nog steeds aan de NICU doen denken. En na het kolven was er vaak direct een andere moeder die het kolfapparaat over nam.

Maar ik zag ook moeders waarbij het niet zo makkelijk ging. Eén moeder waar ik vaak even mee kletste, kolfde voor haar twee hele kleine meisjes. Tot zij na een paar maanden niet meer genoeg had voor alle twee de meisjes en na het kolven moest kiezen naar welke van de twee haar melk ging… Hoe zou zij het hebben gevonden als het tekort aangevuld kon worden met melk uit de moedermelkbank?

Want dat is nu in het VUmc Amsterdam de realiteit. Vanaf deze week krijgen alle baby’s op de NICU borstvoeding. De voorkeur gaat natuurlijk uit naar de moedermelk van de eigen moeder, maar wanneer dit niet lukt of  niet kan, door bv medicatie, dan kan er gebruik gemaakt worden van de moedermelkbank.

Uit onderzoek is gebleken dat er voor te vroeg geboren baby’s veel voordelen zitten aan het geven van borstvoeding en daarom streven de ziekenhuizen in Nederland er naar om alle baby’s op de NICU moedermelk te geven. Het VUmc is het eerste ziekenhuis in Nederland dat ook werkelijk aan alle baby’s op de NICU moedermelk aanbiedt. Lees meer op de vumc.nl.

Meer over dit onderwerp

Kolven voor je prematuur

Vanmorgen kwam ik een artikel tegen van Ouders van Nu: Tips om ontspannen te kolven. Even dacht ik, leuk om te delen op de Kleine Kanjers Facebook pagina. Maar toen ik er over nadacht, besefte ik dat onze meeste lezers deze algemene tips wel kennen. Want wie weet er...

Schuldgevoel… of verdriet?

“En ik kan me voorstellen dat het pijnlijk kan zijn om 'Koester je kleintje' te lezen, want het verdriet en de zorgen van de vroeggeboorte zullen op een bepaalde manier altijd bij je blijven als je het eenmaal hebt meegemaakt. En dat wat als 'schuldgevoel' of als...

Borstvoeding, een litteken

Borstvoeding. Voor bijna alle moeders van een premature baby een pijnlijke plek. Bijna alle moeders die ik spreek – mezelf incluis – hebben een bepaald verdriet over hoe het is gegaan. Of beter gezegd, hoe het niet is gegaan. Bij mij is de borstvoeding niet gelukt....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *