Jullie zijn papa en mama geworden en je bent ouders geworden van een premature baby. Dat jouw kindje op de NICU ligt is een spannende tijd. Sommige gebeurtenissen die normaal simpel zijn, worden nu opeens een uitdaging. Een tijd waarin veel gebeurt. Mooie, verdrietige en spannende dingen. Zolang je kindje in het ziekenhuis ligt, ben jij ook veel in het ziekenhuis te vinden. Voor deze periode willen we je graag een aantal tips en advies geven over wat je kan verwachten.
Premature baby in het ziekenhuis
1. Je leert praten met specialisten
Binnen een korte tijd begrijp jij woorden en afkortingen die voorheen leken alsof het allemaal verzonnen was. Begrippen waar doktoren over praten, zoals brady, saturatie, bilirubine. Het vakjargon verpleegkundigen verruimt je woordenschat. Je begrijpt met de dag beter waar ze het over hebben, je kunt mee praten en je weet wat er gebeurt.
2. Je wordt verpleegkundige
Tijdens het verblijf op de NICU leer je als ouder het neusje en mondje van je baby schoonmaken, de monitors te lezen en diverse andere vaardigheden. Je wordt als ouder de Persoonlijke Verpleegkunde van je kindje. Terwijl je allemaal verschillende vaardigheden leert, is het vooral belangrijk is om je baby te leren kennen. Wil je je voorbereiden op de tijd dat je kindje op de couveuseafdeling ligt? In ons boek ‘Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling’ lees je wat je allemaal zelf voor je baby kunt doen! Baby’s vertellen ons op hun eigen manier hoe ze zich voelen en reageren op ons. Zelfs de kleinste reactie kan je vertellen wat je baby nodig heeft. Door de taal van je baby te leren begrijpen, zal je zelfvertrouwen groeien.
3. Houd een dagboek bij
Op veel NICU’s houden verpleegkundigen een dagboekje bij, speciaal voor jouw baby’tje. Iedereen mag hierin schrijven. Vaak houden ouders ook zelf een dagboek bij. Dit kan je op een later moment helpen met het verwerken van alle gebeurtenissen. Tevens gebeurt er zoveel in een korte periode dat een dagboek ook behulpzaam kan zijn om gebeurtenissen later terug te lezen, omdat je wellicht het een en ander vergeet. Op deze manier kun je alles een plekje geven. En wanneer je kindje groter is kan hij of zij het dagboek ook lezen.
Er zijn ook leuke manieren om je deze periode te herinneren, zoals met de Mijlpaalkaarten. Met deze mijlpaalkaarten speciaal voor prematuren vier je alle mijlpalen die je baby bereikt op weg naar huis.
4. Sta open voor contact
Niks is belangrijker dan de gezondheid van je baby’tje. Maar het is belangrijk om contacten te onderhouden met familie en vrienden. Voor steun en liefde. Daarnaast kun je ook contact zoeken met lotgenoten. Kleine Kanjers heeft een Facebookgroep, genaamd Kleine Kanjers. De Facebookgroep Kleine Kanjers is bedoeld voor ouders van prematuur, dysmatuur en/of ziek geboren kinderen. De groep is opgericht met het doel om ouders met elkaar in contact te brengen die in een vergelijkbare situatie zitten. Het kan je steun bieden. In de groep kun je je verhaal kwijt, een oproep doen, ervaringen delen of kennis uitwisselen met mensen die er voor open staan.
Dat jouw premature baby’tje een Kleine Kanjer is hebben ze niet van vreemde, Kanjer!

Fenna
Fenna werd 24 jaar geleden 10 weken te vroeg geboren. Ze maakt voor Kleine Kanjers de mooiste foto’s en bedenkt en schrijft social media posts, blogs en andere teksten voor ons.
Op haar blog Hou het luchtig laat Fenna zien dat ze grenzeloos positief is, altijd in mogelijkheden denkt en de grens opzoekt van wat zíj wil, wat haar lichaam kan en hoe zij wil leven. Via haar blog en gelijknamig Instagramaccount inspireert ze haar volgers zodat ook zij zich niet laten beperken door grenzen van hun lichaam of door de grenzen die ze zichzelf opleggen. Denk in mogelijkheden. Wees grenzeloos positief.
0 reacties