Selecteer een pagina

Ook prematuren van 34-36 weken risico op problemen in de ontwikkeling

door | 2 jun 2011 | Gezondheid | 2 reacties

Uit studie (2011) blijkt dat late prematuren ook een verhoogd risico lopen op een achterstand in de ontwikkeling. Hoewel de meeste studies kijken naar kinderen die geboren zijn na 23 tot 28 weken, vindt de belangrijkste rijping en ontwikkeling van de hersenen plaats in de laatste 4 tot 6 weken van de zwangerschap. Onderbreking van deze processen door een vroeggeboorte, gevolgd door de (heftige) complicaties waarmee prematuren te maken kunnen krijgen, kan het riscico op ontwikkelingsproblemen of leerproblemen verhogen.

Ontwikkelingsproblemen late prematuren

Hoewel de ontwikkeling van late prematuren voorheen werd vergeleken met kinderen die à terme geboren zijn, komt er steeds meer bewijs dat de ontwikkeling van late prematuren toch anders is. Door te vroeg geboren kinderen in de leeftijd tot 7 jaar te vergelijken met leeftijdsgenootjes die à terme geboren zijn, bleek dat de langere termijn ook na een late vroeggeboorte een zorg blijft. Zelfs wanneer kinderen geboren zijn op de meer optimistische termijn van de laatste weken voor het einde van de zwangerschap. Dat concluderen onderzoekers onder leiding van Jennifer E. McGowan, van the School of Nursing and Midwifery op Queen’s University Belfast in Belfast, Groot Brittannië.

De studie laat zien dat hoe dichter bij de uitgerekende datum een baby geboren wordt, hoe lager de risico’s zijn. Late prematuren zijn veel beter af dan hele vroeg geboren kinderen, maar beide groepen hebben een verhoogd risico op problemen in de ontwikkeling.

Onderzoek naar late prematuren

Onderzoekers hebben tien studies over kinderen, geboren met 34 tot 36 weken, geanalyseerd. Deze baby’s bleken een groter risico op ontwikkelingsachterstand te hebben en scoorden lager op standaard leertests, in vergelijking met kinderen die à terme geboren zijn. De late prematuren hadden ook eerder hulp nodig, hadden vaker ondergewicht en waren vaak kleiner dan à terme geboren kinderen.

Shoo Lee, MD, het hoofd van  pediatrics in Mount Sinai Hospital in Toronto:

“In het verleden werd gedacht dat alleen de hele kleine babies kans op problemen in hun latere leven hadden. We realiseren ons nu dat dat niet waar is en dat alle te vroeg geboren kinderen een risico hebben, ook kinderen die zijn geboren tussen 34 en 36 weken.”

Dit is zorgwekkend, want er worden steeds meer kinderen te vroeg geboren. Onder andere door vruchtbaarheidsbehandelingen, hogere leeftijd van moeders en andere sociale zaken, zoals geplande bevallingen.

“Er hangen consequenties aan vroeggeboortes” zegt hij. “Deze baby’s zijn kwetsbaar en we moeten op signalen van achterstand letten.”

Vroege tekenen hiervan kunnen zijn:

  • niet alert zijn
  • excessief huilen
  • moeilijkheden met relaties aangaan

Mark Batshaw, MD, hoofd academic officer at Children’s National Medical Center in Washington, D.C.:

“Hoe meer prematuur je geboren bent, hoe meer kans op problemen. Sommigen denken dat als je de 34 weken hebt gehaald dat het ok is, maar deze studie wijst uit dat we het niet weten. Baby’s zijn gemaakt om 40 weken in de buik te zitten en als het korter is, is er meer risico op problemen.”

Wanneer een kind achterblijft in ontwikkeling, moet er zo snel mogelijk hulp komen. Hij vindt dat elke baby-checkup een ontwikkelingsscreening zou moeten bevatten om te zien of een kind achterblijft. Als die achterstand bij twee checkups is geconstateerd, moet er een verwijzing komen voor verder onderzoek naar de achterstand.

Bron: Medicinenet.com

Meer over dit onderwerp

2 Reacties

  1. Missine Samuel

    Wij kregen dit eerst niet omdat zij eigenlijk 4 dagen te laat was geboren als prematuur.Dit moet een recht worden en het is is tijd aan de overheid om hier iets aan te doen!!

    Antwoord
    • GD

      Ons kind is met 35.2 weken geboren. Bij geboorte al 52 cm. Was 1 van de langsten uit de klas en gymnasium wat heel goed gaat. Dus het kan alle kanten op.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *