Vroeger zei men wel eens: ‘de R is weer in de maand…’. Toen ik zelf dansles ging geven merkte ik dat inderdaad met de R in de maand de snottebellen, hoesten en proesten niet weggedacht konden worden bij de kinderen. Toch is er medio oktober nog iets in de lucht, waar veel mensen niet van af weten: het RS virus.
Maar wat is het RS virus nu precies? Ik google en lees op de site van het Isala ziekenhuis: ‘Het Respiratoir Syncytieel Virus (RS-virus of RSV genoemd) is een veel voorkomend virus dat infecties van de luchtwegen (neus, keel, luchtpijp, longen) veroorzaakt. Het begint met optreden in oktober/november. De piekperiode is meestal in december/januari. Volwassenen krijgen vooral verkoudheidsverschijnselen, maar zuigelingen en jonge kinderen kunnen er erg ziek van worden. Het RS-virus is een besmettelijk virus.(…) Vooral vroeg geboren (prematuren) zijn vatbaar voor het RS-virus. Tijdens de zwangerschap krijg de baby via de moeder namelijk antistoffen die beschermen tegen virussen. Als een baby te vroeg geboren wordt, heeft het minder antistoffen meegekregen.’
Het eerste dat ik denk: ‘Wat gebeurd er toch een hoop tijdens de zwangerschap!’. Confronterend kan het soms zijn als je jezelf bedenkt wat te vroeg geboren baby’s missen in de weken dat ze te vroeg geboren zijn.
Toen Tygo ontslagen werd uit het ziekenhuis (in de maand juli) kregen we een algemene folder over het RS-virus mee en de mededeling dat periode van september t/m mei Tygo een inenting zou krijgen tegen het virus. Ik persoonlijk had nog nooit van het RS-virus gehoord. Je denkt gelijk, oh nee als hij dit maar niet krijgt straks! Je bent zo blij dat je kindje al zoveel overwonnen heeft en het ziekenhuis uit mag. En al snel vergeet je dit soort informatie ook weer, omdat je gewend bent geworden om je per dag te focussen en niet te ver vooruit te kijken.
Is er een medicijn tegen het RS-virus? Ik lees verder op de site van het Isala ziekenhuis: ‘Op dit moment is er alleen Palivizumab (Synagis) als medicijn dat de kans op ernstige RS-virus infecties verkleint. Dit medicijn bevat antistoffen tegen het virus, waardoor de weerstand ertegen wordt verhoogd. Hiermee wordt de kans op op het virus kleiner. Palivizumab is speciaal bedoeld voor baby’s met een verhoogd risico op een RS-virusinfectie. Als een baby eenmaal een RS-virusinfectie heeft, zijn er geen medicijnen tegen het virus. Dan moet de ziekte gewoon ‘uitzieken’.
Rond september kregen we een brief gestuurd thuis. Toen waren we allang het RS virus en de algemene informatie erover alweer vergeten. Na het lezen van de brief ging er een lampje branden, oh ja dit is dat virus waar de verpleging het over had in juli waar we voor moesten oppassen omdat te vroeg geboren baby’s hier extra vatbaar voor zijn.
In de brief stond dat we de medicijnen thuis gestuurd zouden krijgen en er stond een afspraak in dat een verpleegkundige, die hierin gespecialiseerd was, bij ons thuis zou komen om Tygo de medicijnen per prik toe te dienen. Nou en het was een heel pakket, de medicijnen! De verpleegkundige zei zelf ook dat het flinke prikken zijn.
Je hebt helemaal geen zin om je zorgen te maken over het RS-virus, dus de inenting geeft in die zin wel rust, al waren het joekels die prikken! Gelukkig heeft Tygo het RS-virus niet gekregen (afkloppen), maar ik heb van een aantal ouders gehoord dat hun kindje in het ziekenhuis is opgenomen, omdat het zo ziek was geworden van het RS-virus. En dat dit een langdurig en vervelend traject is geweest.
Is het virus te voorkomen? Ik lees weer verder: ‘RS-virusinfecties zijn in het seizoen vaak moeilijk te voorkomen. De kans op besmetting met het RS-virus kunt u verkleinen door een aantal maatregelen te nemen:
– Houd volwassenen en kinderen met verkoudheden uit de buurt van uw baby/ Laat ze uw baby zeker geen kusjes geven.
– Was uw handen vaak met water en zeep voordat u uw baby aanraakt.
– Maak gebruikt speelgoed regelmatig schoon.
– Vermijd met uw baby plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals openbaar vervoer, créches, winkelcentra.’
Fijn dat dit soort adviezen er zijn en nog fijner dat er een medicijn is ontwikkeld die preventief wordt toegediend aan o.a. premature baby’s! Maar als je als couveuse ouder je toch aan alle punten houdt, dan betekend dat eigenlijk (terwijl je misschien net thuis bent uit het ziekenhuis) dat je jouw kindje het beste gewoon even niet publiekelijk laat zijn, om alle risico’s op het RS-virus te voorkomen. Tja…
RS virus….het was voor ons een nachtmerrie. Onze premature baby heeft het virus opgelopen (in ons eigen ziekenhuis in de couveuse) en daardoor 2 weken op de IC een de beademing gelegen.
Ik had er nog nooit van gehoord….gelukkig is hij het virus en alle andere tegenslagen te boven gekomen, en is het nu een vrolijk jongetje van 5 mnd jong, gelukkig.