Selecteer een pagina

Samen zorgen, terugblik op WPD 2017

door | 20 jan 2018 | Kleine Kanjers | 0 Reacties

Vrijdag 17 november 2017 was het Wereld Prematurendag. Sinds een paar jaar werken de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen, Kleine Kanjers, Stichting Earlybirds Fotografie, Luflie en Een giraf is geen aap samen onder de naam SOCK (Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen), met als doel couveuseouders een hart onder de riem te steken en de bekendheid rondom vroeggeboorte en alles hier omheen te vergroten. Alle acties rondom de Week van het Couveusekind, met als hoogtepunt Wereld Prematurendag, waren dit jaar weer een groot succes. Er zijn mooie nieuwe samenwerkingen ontstaan en andere samenwerkingen zijn nog nauwer geworden. In dit artikel blikken wij een kort terug op alle activiteiten.

Symposium Samen Zorgen

De Week van het Couveusekind werd op maandag 13 november afgetrapt met het symposium Samen Zorgen, dat georganiseerd werd door de VOC en Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis, met Lieke van Lexmond als dagvoorzitter. Verschillende sprekers hielden een inspirerende presentatie over diverse onderwerpen, met als rode draad ‘samen zorgen’. Zo gaf prof. dr. Hans van Goudoever (hoofd van de Nederlandse Moedermelkbank en het Emma Kinderziekenhuis AMC en de afdeling Kindergeneeskunde VUmc) een interessante presentatie over de Nederlandse Moedermelkbank en sprak Odile Frauenfelder (Verpleegkundig Specialist Neonatologie in het Erasmus MC-Sophia) over ‘Samen beslissen en samenwerken tussen ouders en zorgprofessionals’. Prof. dr. Anton van Kaam (hoofd van de afdeling IC Neonatologie AMC en VUmc) presenteerde de nieuwe gezamenlijke afdeling IC Neonatologie van het AMC en het VUmc die in ontwikkeling is, en vertelde over de campagne Maak ons nog beter waarmee Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis fondsen werft voor de realisatie. Wil je meehelpen? Kijk dan op steunemma.nl voor meer informatie.

Samen Zorgen

Wereld Prematurendag

Op vrijdag 17 november was het Wereld Prematurendag en vonden er in verschillende ziekenhuizen door heel het land activiteiten plaats.

Fotografen van Stichting Earlybirds bezochten ziekenhuizen. Ouders die dit leuk vonden konden zich opgeven om tijdens deze dag gratis een mini-fotoshoot te laten maken van hun baby op de NICU. Wanneer je baby ziek of te vroeg geboren is, is een mooie fotoreportage wel het laatste waar je aan denkt, terwijl het juist zo belangrijk is om later mooie foto’s te hebben van deze periode. Alle ouders op de NICU-afdelingen kregen de laatste editie van het mooie Earlybirds magazine.

In ziekenhuizen door het hele land waren VOC-vrijwilligers aanwezig om ouders een luisterend oor te geven, een hart onder de riem te steken en om de zorgverleners in het zonnetje te zetten. Zoals ieder jaar ontvingen alle ouders op de afdelingen een exemplaar van het oktobernummer van Kleine Maatjes, waren er informatiestands en vonden er lezingen plaats. Voor zorgverleners waren er weer lekkere dingen geregeld zoals bonbons, gebak, koffie en smoothies. Gesponsord of zelf klaargemaakt door vrijwilligers. Om meer awareness te creëren, deelde de VOC dit jaar paarse sokken uit aan iedereen die een paar wilde. De sokken werden meteen enthousiast aangetrokken en er werden spontane foto’s gemaakt en op social media gedeeld, met de hashtag #socksforlife.

Samen Zorgen goodybags #socksforlife

Aan de teams van zorgprofessionals in de tien Nederlandse ziekenhuizen met een NICU en in alle ziekenhuizen met het Neokeurmerk van de VOC, werd een exemplaar voor op de afdeling uitgereikt van Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling. Daarnaast werden in totaal 850 goodiebags aan alle ouders uitgedeeld. Goed gevuld met fijne spulletjes, zoals een gehaakt klavertje vier namens Stichting Earlybirds, verschillende proefmonsters van verzorgingsproducten, een piepklein luiertje, borstvoedingsthee en een draagtas voor draagdoeken. Natuurlijk zat in elke goodiebag ook een exemplaar van Kleine Maatjes en niet te vergeten het boek Borstvoeding geven aan je prematuur dat op deze dag gelanceerd werd.

Borstvoeding geven aan je prematuur

Toen het donker begon te worden, werden gebouwen in verschillende Nederlandse steden paars verlicht. Zoals het AMC en de Ziggo Dome in Amsterdam, de Erasmusbrug, de Euromast en de Hofpleinfontein in Rotterdam en het Isala in Zwolle. Een mooie afsluiter van deze indrukwekkende dag!

Inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder, maar we gaan gewoon door. ‘Samen zorgen’ blijft een actueel en belangrijk thema en we hebben nog veel moois liggen om de bewustwording te vergroten.

Graag willen we alle SOCK-partners, vrijwilligers en sponsors, de zorgprofessionals in de Nederlandse ziekenhuizen en de Earlybirds fotografen via deze weg bedanken voor hun inzet en samenwerking!

Dit artikel verscheen in het januarinummer 2018 van Kleine Maatjes, het tijdschrift van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen.

Meer over dit onderwerp

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *