Selecteer een pagina

Smetvrees en een tekort aan handcrème

door | 30 okt 2016 | Gastblog | 0 Reacties

De eerste week dat wij op de NICU kwamen, waren we ons er nog niet zo van bewust. Maar nadat Tygo in zijn eerste week een infectie had opgelopen, gingen alle knoppen om: alles moest en zou spik en span zijn en vooral helemaal ontsmet. Natuurlijk draaf je er in het begin misschien in door, maar feit blijft dat de premature baby’s vatbaarder zijn. Dus is het wel doordraven, de smetvrees?

Iedere couveuseouder kent ze wel, de flessen ontsmettingsgel die hangen aan nagenoeg alle muren bij de couveusebedjes in het ziekenhuis. Als je een wondje hebt prikt het een beetje en na een aantal dagen gebruik worden je handen er niet mooier op (lees: een tekort aan handcrème geval).

Hoe lastig vonden wij het in het begin om aan visite, die Tygo niet eens kond vasthouden, te vragen om hun handen te ontsmetten. Komt er iemand bij je thuis op kraamvisite vraag je ook niet of hij of zij eerst de handen wil wassen voordat de persoon het huis binnen mag, toch?
Maar de visite kon onbewust misschien eventjes een wangetje aanraken of aan aai over het bolletje van de baby geven. Ze gaan op de stoel zitten waar een half uur later de mama (of een andere mama met een kamergenootje) het kindje gaat voeden. Alles wat op de handen van de visite zit, kan dus wel degelijk verspreidt worden.

Ergens is het dus helemaal niet gek dat als je op visite gaat bij een premature baby, of een voldragen baby, dat je je handen wast of ontsmet. Maar toch kijken mensen je apart aan als je zegt: eerst even wassen. Ik had altijd een soort van stressgevoel als iemand Tygo aanraakte of op wilde tillen met ‘vieze’ handen. De schrik na de infectie en andere trajecten zat er zo in, dat er op dit vlak een heel hoog beschermend gevoel bij mij ontstond in de eerste maanden.

Ik weet niet hoe andere couveuseouders dit hebben ervaren, maar vlak voor dat Tygo naar huis mocht komen, heb ik het huis van onder tot boven wel 3x schoongemaakt. Kwam er iemand die verkouden was op bezoek, dan werden alle deurkrukken daarna meteen geboend met Glorix-doekjes zodat de bacillen weer weg waren.

Dit heeft echt wel even aangehouden voordat de ‘over-smetvrees’ begon te slijten. Je wordt na een tijdje makkelijker in het uitkoken van een flesje. De schoonmaak gaat langzaamaan weer normale proporties aannemen (denk je) en de tubes handcrème zijn niet meer nodig omdat je je handen gewoon op de gebruikelijke momenten wast.

Afgelopen weekend zijn wij verhuist naar een tijdelijke woning. Naast het feit dat een verhuizing altijd heftig is, voelde ik een zelfde gevoel als op het moment vlak voordat Tygo naar huis mocht komen uit het ziekenhuis. Ik zag de keukenkastjes vanbinnen en het doucheputje van de woning, nou Rob de Geus zou hier een mooie nieuwe uitspraken over kunnen maken.

Toen besefte ik me dat de ‘smetvrees’ in mindere mate, maar wel degelijk is blijven hangen. 4 dagen hebben we er de tijd voor genomen om alles, maar dan ook alles, helemaal schoon te maken en in te richten. Nu zitten we er, heerlijk en schoon, maar dat even los van dit verhaal.

Als iemand het heeft over de couveusetijd of over vroeggeboorte, dan zijn er heel veel bijzaken waar misschien niet over gesproken wordt. Die gelukkig ook vergeten worden of onbewust worden beleefd door ons. Smetvrees is hier denk ik één van.

Met een collega en vriendin was ik laatst in gesprek. Haar prachtige dochter van 6 maanden oud heeft de afgelopen periode ‘gesukkeld’ met haar gezondheid en heeft ook een ziekenhuistraject meegemaakt (geen vroeggeboorte). Ik zag haar handen en herkende meteen wat het was: door het vele wassen hebben ze handcrème nodig. We hebben samen zo hard zitten lachen om het feit dat we zulke mutsen waren die alles maar willen poetsen en om alle zorgen die je kunt (en ik kon) hebben voor de gezondheid van je kindje.

Goed voor iedereen om te beseffen, denk ik, hoe belangrijk het uiteindelijk is en dat hygiene wel degelijk effect kan hebben op de gezondheid van onze kleine kanjers.
Er zijn de laatste tijd diverse lijstjes verschenen en tips m.b.t. wat kan wel of niet bij een kraamvisite. Voor couveuseouders kan dit na de kraamvisiteperiode nog wat langer aanhouden. Ben je verkouden of grieperig, bel dan even op om af te stemmen of je wel kunt komen. Was op het sanitair altijd je handen en denk even na welke kleding je aanhebt als je een kindje vasthoudt. Zijn dit dezelfde kleren als waarmee je iets hebt gedaan (kattenbak verschoond, toilet schoongemaakt, etc etc) wat niet heel fris is, dan zeg je gewoon “ik hou hem of haar volgende keer wel even vast”.

Bianca

Bianca

Bianca is moeder van een meisje (overleden met 5 maanden zwangerschap) en een jongen (30 weken). Ze werkt als office manager en dansdocente. Bianca schreef Een giraf is geen aap, om meer bewustwording te creëren voor welke impact een vroeggeboorte kan hebben. Niet alleen voor couveuseouders zelf, maar ook voor naasten. Alle gastblogs van Bianca zijn op persoonlijke titel geschreven.

Meer over dit onderwerp

Als de dag van gisteren

Dolgelukkig stonden we met een positieve zwangerschapstest in onze handen. Nee niet 1 test maar 5! We weten het zeker, ik ben zwanger!! “Wij worden papa en mama, zo bijzonder.’’

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *