prematuur spreekbeurt

Een spreekbeurt houden over vroeggeboorte

Wat leuk dat je een spreekbeurt of presentatie gaat houden over vroeggeboorte!

Je bent vast op zoek naar informatie, en misschien ben je hier wel terechtgekomen via Google. Op deze pagina leg ik uit wat vroeggeboorte is, en geef ik tips om je spreekbeurt leuk te maken.

Want het is best lastig om lang naar een verhaal te luisteren zonder ergens naar te kijken, en als je dingen laat zien is het voor jou veel leuker en makkelijker om je presentatie te houden.

Laten we beginnen met wat vroeggeboorte is.

Wanneer is een baby te vroeg geboren?

Een baby blijft normaal gesproken ongeveer 9 maanden in de buik van zijn moeder. Soms wordt een baby een paar weken eerder of later geboren, maar heel soms veel te vroeg.

Als een baby meer dan 3 weken te vroeg wordt geboren noemen we dat een vroeggeboorte, en is de baby prematuur.

Sommige baby’s worden zelfs 3 maanden te vroeg geboren en zitten dus in plaats van 9 maanden maar 6 maanden in de buik van hun moeder.

Hoe komt het dat baby’s soms te vroeg worden geboren?

Een tweeling of drieling wordt vaak te vroeg geboren doordat er te weinig ruimte in de buik van hun moeder is voor meer dan één baby.

Soms wordt een baby te vroeg geboren doordat zijn moeder ziek is, maar heel vaak weten we niet precies waarom een baby te vroeg wordt geboren.

Een te vroeg geboren baby is nog niet helemaal af

In de buik van zijn moeder kan een baby goed groeien. Zijn longen worden steeds sterker zodat hij als hij geboren is goed zelf kan ademen, en zijn buik moet melk kunnen verteren.

Dat betekent dat hij niet ziek wordt of buikpijn krijgt van de melk, en dat hij het, net als wij, na een tijdje weer uit kan poepen.

Een baby die veel te vroeg wordt geboren heeft niet lang genoeg in de buik van zijn moeder gezeten en is dus eigenlijk nog niet helemaal af. Daardoor kunnen te vroeg geboren baby’s vaak niet zelf ademhalen en drinken, en kunnen ze nog geen melk verteren.

Ook kunnen te vroeg geboren baby’s soms heel ziek worden. Dat komt ook doordat ze nog niet helemaal af zijn.

Als ze zijn geboren moeten te vroeg geboren baby’s een tijdje in het ziekenhuis blijven. Soms zelfs wel een paar maanden. Net zolang tot ze groot genoeg zijn om naar huis te kunnen.

Warm blijven en groeien

Baby’s die te vroeg geboren zijn, zijn veel te klein en veel te licht. Hoe groot ze zijn hangt ervan af hoe lang ze in de buik van hun moeder hebben gezeten.

Sommige premature baby’s wegen als ze geboren worden minder dan een kilo. Dat is veel te weinig. Baby’s die op de normale tijd worden geboren wegen meestal 4 of 6 keer zoveel.

Die baby’s zijn vaak zo klein dat ze in 1 hand van hun vader of moeder passen. Dat is echt heel klein en ze moeten na de geboorte dus nog heel veel groeien. Veel meer dan een baby die op de normale tijd geboren is.

Om goed te kunnen groeien is het belangrijk dat ze het warm genoeg hebben. Want om te groeien heb je energie nodig. Energie krijg je van eten, en baby’s krijgen het van moedermelk.

Als je het koud hebt, heb je energie nodig om warm te worden. Die energie hebben te vroeg geboren baby’s al heel hard nodig, want ze moeten groeien en om gezond worden. Daarom is het heel belangrijk dat ze het niet koud hebben.

In de couveuse

Een baby die op de normale tijd is geboren kan zichzelf in het begin nog niet zo goed warm houden en krijgt daarom de eerste paar dagen soms een kruik in zijn wieg.

Een baby die veel te vroeg is geboren kan zichzelf nog helemaal niet warm houden en moet daarom een tijdje in een couveuse. Soms wel een paar weken en soms zelfs een paar maanden.

Een couveuse is een soort plastic doos waar je doorheen kunt kijken. De couveuse houdt de baby warm, zodat hij goed kan groeien.

Drinken

Een baby die net is geboren moet nog leren om te drinken, aan de borst van zijn moeder of uit een flesje. Dat leren ze gelukkig heel snel, anders zouden ze honger krijgen en niet goed groeien.

Een baby die te vroeg is geboren, kan nog niet leren drinken. Dat komt doordat hij nog niet helemaal af is.

Hij heeft het wel heel hard nodig om te drinken, want hij heeft voeding nodig om te kunnen groeien. Daarom krijgt een te vroeg geboren baby in het ziekenhuis een infuus.

Via dat infuus krijgt hij alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft, en als hij ziek is zitten er soms ook medicijnen in.

Na een tijdje is zijn buikje al wat meer af en hoeft hij geen infuus meer. Hij krijgt dan een slangetje in zijn neusje, dat van binnen naar zijn buikje loopt. Via dat slangetje krijgt de baby melk zodat hij toch goed kan groeien.

Zo’n slangetje heet een sonde en veel papa’s en mama’s bewaren zo’n slangetje voor later. Ben jij te vroeg geboren? Dan heeft jouw papa of mama misschien ook wel een sonde van jou bewaard. Vraag dat maar eens.

Naar huis

Als de baby gezond genoeg is, goed genoeg gegroeid is en goed zelf kan ademen en drinken, mag hij met zijn mama mee naar huis. Dan is het vaak feest, maar er kunnen dan nog steeds niet heel veel mensen op visite komen.

De baby kan nog steeds heel makkelijk ziek worden en daarom is het belangrijk om vaak je handen te wassen voordat je de baby aanraakt.

Visite kan verkouden zijn en de baby ziek maken, en daarom zijn veel ouders in het begin heel voorzichtig. Ze willen soms niet dat er visite komt, of de visite moet eerst goed zijn handen wassen.

Te vroeg geboren baby’s zien er soms ook een beetje anders uit dan baby’s die op de normale tijd zijn geboren. Ze zijn kleiner en zien er jonger uit dan ze zijn. Dan denken mensen dat de baby pas geboren is, en is de baby eigenlijk al 4 maanden.

Groter worden

Als de baby ouder wordt gaat hij er steeds meer als een op tijd geboren baby uitzien. Doordat hij na zijn geboorte zo zijn best heeft moeten doen om te groeien, lukt het soms niet om net zo snel als andere baby’s te leren kruipen, lopen en praten.

Dat is niet erg. Na ongeveer 2 jaar hebben de meeste baby’s dit ingehaald en zie je meestal geen verschil meer met andere kinderen.

Na hun geboorte kunnen te vroeg geboren baby’s dus een heleboel dingen niet die andere baby’s wel kunnen. Eigenlijk is dat niet eerlijk, maar toch worden ze uiteindelijk meestal net zo groot en sterk als de rest. Dat is heel erg knap!

Bekende mensen die te vroeg geboren zijn

Heb je wel eens gehoord van Albert Einstein? Dat was een hele knappe wetenschapper, die heel veel dingen heeft ontdekt die wij nu nog elke dag gebruiken. Misschien was hij zelfs wel een van de slimste mensen die er ooit zijn geweest.

Ook Isaac Newton was een hele knappe man. Hij ontdekte de zwaartekracht: waarom iets dat valt niet blijft zweven. Misschien heeft de meester of juf op school wel eens over hem verteld?

Toen hij heel lang geleden werd geboren woog hij maar 1,5 kilo, minder dan de helft van een baby die op de normale tijd is geboren.

In die tijd wisten de dokters nog lang niet zoveel als nu. Daarom dachten ze dat hij dood zou gaan. Maar hij werd, net als Albert Einstein, een van de knapste wetenschappers die er ooit waren.

Pablo Picasso werd ongeveer 100 jaar geleden veel te vroeg geboren, maar werd een van de beroemdste schilders van de wereld. Alle grote mensen kennen zijn naam.

Heb je wel eens gehoord van Napoleon? Meer dan 100 jaar geleden was hij een Franse generaal en heeft hij in heel veel landen van Europa oorlog gevoerd, en gewonnen. Hij was wel heel klein, en dat kwam doordat hij te vroeg geboren was.

Tips voor een leuke spreekbeurt

Vraag eens aan papa of mama of je foto’s mag gebruiken van toen jij in het ziekenhuis lag. Die kan je mooi in je presentatie verwerken. Want het is veel leuker als je niet alleen vertelt, maar ook iets laat zien.

Nog leuker is als je spulletjes van toen kunt laten zien. Omdat je dan iets in je handen hebt, wordt het veel makkelijker om je verhaal te vertellen.

Je hebt dan misschien zelfs geen spiekbriefje meer nodig, want je vertelt dan gewoon over de dingen die je in je handen hebt.

Vraag maar eens aan papa of mama. Ze hebben vast en zeker spulletjes van in het ziekenhuis bewaard. Misschien mag je die wel laten zien in de klas.

Bijvoorbeeld een slangetje van de sonde, of de draadjes van de monitor. Een monitor is een soort computer die de hartslag en de ademhaling meet. Die draadjes worden aan de ene kant aan de monitor verbonden, en aan de andere kant op de baby geplakt.

Kijk maar eens naar de foto bovenaan deze pagina. Daar zie je de slangetjes en de plakkertjes die op de buik van een baby zijn geplakt.

Het is ook heel leuk om je eerste kleertjes of een luiertje te laten zien. Daaraan zie je pas écht hoe klein je was toen je net was geboren.

Misschien hebben papa en mama ook wel kleertjes en een luier bewaard van toen je iets ouder was. Als je een heel kleine en een normale luier laat zien, of hele kleine kleertjes en kleertjes die een baby past die op de normale tijd is geboren, zien je klasgenootjes pas echt heel goed hoe klein een te vroeg geboren baby nou eigenlijk is.

Want de meeste mensen kunnen zich dat niet voorstellen, totdat ze zulke kleine spulletjes zien. De meeste mensen vinden een pasgeboren baby die op de normale tijd is geboren al heel klein. Maar een premature baby is meestal nog veel en veel kleiner.

Heel veel succes en heel veel plezier bij je spreekbeurt!

Wil je iets vragen? Of heb je een mooie presentatie gemaakt en vind je het leuk om te laten zien?

Dan mag je me altijd even een mailtje sturen. Als je mailt naar [email protected] reageer ik zo snel mogelijk.