Uitbreiding bevallingsverlof: wat als je buiten de boot valt?

door | jan 12, 2015 | Werken en verlof | 0 Reacties

Geweldig! Na jaren gesteggel is het er eindelijk door: de uitbreiding van het bevallingsverlof bij ziekenhuisopname kind. Oftewel: de ‘couveuseregeling’, waarmee iedere moeder na thuiskomst van haar kindje nog recht heeft op maximaal 10 weken verlof. Fantastisch dat het eindelijk zo ver is, maar ontzettend zuur als je net buiten de boot valt! De wet geldt namelijk alleen voor moeders waarvan het zwangerschapsverlof op of na 1 januari 2015 in gaat. En dus niet voor jou, als je verlof al op 1 januari of eerder inging…

Jammer genoeg is hier niets aan te doen, maar desondanks zet de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) zich in voor de moeders die geen gebruik van deze regel kunnen maken. Zij roepen bedrijfsartsen en UWV-artsen op om coulant te zijn met moeders die geen recht op de regeling hebben en om ook hen te behandelen in de geest van deze wet.

Verlengd verlof: korter kunnen we het niet maken…

Update: Nu de nieuwe wet een tijd in werking is, blijkt dat niet alleen veel moeders net buiten de boot vielen. De daadwerkelijke uitvoering van de wet roept ook nogal wat vragen op. Voor veel moeders is het erg onduidelijk op hoeveel weken verlof ze nu precies recht hebben. De reactie van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen lees je in hun nieuwsbericht Verlengd verlof: korter kunnen we het niet maken.

Andere blogs over dit onderwerp