Vorige week heeft de eerste kamer eindelijk ingestemd, moeders van couveuse baby’s krijgen langer verlof: uitgebreid bevallingsverlof of wel de ‘couveuseregeling’. Wij deelden het grote nieuws al in de blog De eerste kamer stemt in: moeder van te vroeg geboren baby krijgt langer verlof. Dit grote nieuws roept veel vragen op, vooral voor ouders waarvoor dit nu speelt. In deze blog proberen wij iets meer toelichting te geven.
Normaal gesproken gaat 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum het zwangerschapsverlof in. Wanneer de baby geboren wordt, gaat 1 dag daarna het bevallingsverlof in, maximaal 10 weken. Het zwangerschaps- en bevallingsverlof samen duurt minstens 16 weken. Voor moeders van een te vroeg of ziek geboren kindje werd hierin geen verschil gemaakt. Dit betekent dat zij in sommige gevallen alweer aan het werk moeten, nog voor dat hun kindje thuis is. Hierover schreven wij eerder de blog Moeders van couveusebaby’s krijgen langer verlof.
Verlof als mijn kind na de bevalling in het ziekenhuis ligt
U heeft altijd recht op minstens 16 weken verlof. Wordt uw kind na de geboorte in het ziekenhuis opgenomen, dan kunt u in sommige gevallen langer met bevallingsverlof. Deze regeling is ingegaan op 1 januari 2015. Uw zwangerschaps- en bevallingsverlof moet dan op of na 1 januari 2015 zijn ingegaan.Als uw kind na de geboorte meer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet blijven, mag uw bevallingsverlof langer duren (maximaal 10 weken).
Bron: UWV
De wet gaat in per 1 januari 2015. Voor vele van ons te laat en voor sommige van ons (misschien nog wel frustrerender) net te laat. De wet geldt voor alle moeders waarvan het zwangerschapsverlof op of na 1 januari 2015 in gaat. Als de kindjes van deze moeders ziek of te vroeg geboren worden, krijgt de moeder wanneer haar kindje thuis komt nog maximaal 10 weken verlof. Voor de moeders waarvan het zwangerschapsverlof dus al voor 1 januari 2015 is begonnen en daarmee ook voor alle moeders waarvan het kindje al voor januari 2015 is geboren, geldt deze wet helaas niet.
Voor alle moeders waarvoor deze wet net niet geldt, adviseren wij deze nieuwe wet met de werkgever en arboarts te bespreken. Wellicht is er ruimte voor discussie en een iets flexibelere omgang met verlengd verlof mogelijk.
Dan zijn er natuurlijk ook de vaders. Alle vaders krijgen in Nederland 2 dagen betaald vaderschapverlof. Daarbij krijgen zij vanaf 1 januari 2015 ook recht op 3 dagen onbetaald verlof.
Ouder zijn van een te vroeg geboren en of ziek geboren kindje geeft heel erg veel zorgen. Deze wetsverandering zorgt niet alleen voor meer tijd voor moeder en kindje samen, maar geeft eigenlijk ook een beetje erkenning!
Voor meer informatie verwijzen wij naar de site van de rijksoverheid en het UWV.
0 reacties