Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

Vanwege het risico op kanker en vroeggeboorte wil de Europese Unie vaart zetten achter de herbeoordeling van onderzoek naar aspartaam. De studie wordt acht jaar eerder dan gepland uitgevoerd.

Deense wetenschappers rapporteerden in 2010 hun bevindingen van een onderzoek onder zo’n 60.000 zwangere Deense vrouwen, met en zonder overgewicht. De deelnemers moesten een vragenlijst invullen over de mate waarin zij producten met aspartaam dronken.

Uit de studie kwam naar voren dat er een verband is tussen vroeggeboortes en het drinken van frisdranken met de zoetstof. Aspartaam wordt gebruikt als vervanger voor suiker en zit in veel lightproducten.

Nieuwe resultaten

De verhoogde bloeddruk die wordt veroorzaakt door de zoetstof, zou een risicofactor zijn voor vroeggeboorte. Net als de aanmaak van methanol, die plaatsvindt bij de verbranding in het lichaam.

Ook in Italië werd de stof grondig bestudeerd. Hier kwam men tot de conclusie dat de zoetstof kankerverwekkend kan zijn.

Europarlementariër Kartika Liotard is blij met de herziene plannen. Zij zegt al sinds 2005 vraagtekens te plaatsen bij de veiligheid van de zoetstof.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn