Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

Aan het eind van deze zomer start Corpeleijn onder leiding van prof. dr. Hans van Goudoever (hoofd kindergeneeskunde VUmc) een onderzoek om de effecten van donormelk te vergelijken met de effecten van kunstvoeding. De melk zal in eerste instantie alleen gegeven worden aan kinderen op de afdeling Intensive Care Neonatologie die meedoen aan dit onderzoek. Te vroeg geboren baby’s die eigen – onbewerkte – moedermelk krijgen, hebben onder meer minder kans op infecties. Door het pasteurisatieproces verliezen bepaalde stoffen echter deels hun werking.

Tenminste 3 van de 10 Nederlandse IC-neonatologie afdelingen zullen participeren in het onderzoek. In landen waar al donormelk voorhanden is, stuit dergelijk vergelijkend onderzoek op ethische bezwaren van artsen die aannemen dat donormelk beter is dan kunstvoeding. Die stelling is echter gebaseerd op onderzoek uit de jaren zeventig en tachtig. Inmiddels is de kwaliteit van de kunstvoeding en de zorg rond vroeggeborenen verbeterd.

Naar aanleiding van het persbericht van VUmc over de Moedermelkbank in december meldden zich al 40 kandidaatdonoren. Stichting Sanquin Bloedvoorziening zal de donoren screenen. De melk zal vanaf medio mei in Amsterdam en Rotterdam door een koeriersdienst worden opgehaald. Moeders van buiten die regio’s kunnen hun melk zelf afleveren. De ervaring in andere landen leert dat er geen wervingsactiviteiten nodig zijn: via mond-tot-mondreclame vinden zij ruim voldoende donormoeders.

Lees het volledige artikel op: medischcontact.artsennet.nl

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn