Selecteer een pagina

Wat kun je verwachten bij vroeggeboorte?

door | 5 jan 2021 | Interview | 0 Reacties

Wat kun je verwachten bij vroeggeboorte van een baby’tje? Dat verhaal is voor iedereen anders en juist daarom delen we deze rubriek. Naast onze blogs met handige artikelen, tips en adviezen én een kennisbank vol met informatie willen we met deze rubriek kinderen en ouders aan het woord laten. Middels dit artikel geven we je een kijkje in het leven van een ouder waarvan het kindje te vroeg geboren werd. Heb jij een kindje dat te vroeg geboren is en wil jij ook je verhaal delen, dan kun je ons mailen: info@kleinekanjers.nl.Vandaag vertelt Hanneke haar verhaal

Ik ben Hanneke de Wit, oprichter van Kleine Kanjers en grafisch ontwerper. Vanuit mijn bedrijf Tangram Studio maak ik boeken, voor klanten maar ook voor mezelf, zoals het Babyboek voor Prematuren. Dit boek heb ik gemaakt en het invullen heeft bijgedragen aan het verwerken van de vroeggeboorte van Mischa. Mischa is met 32 weken te vroeg geboren. Ook zijn broertje Levi is te vroeg geboren, maar hij is een zogenaamde randprematuur en mocht zelfs eerder naar huis uit het ziekenhuis dan ik.

Wat kun je verwachten bij vroeggeboorte?

Van Mischa ben ik met 32 weken en 5 dagen bevallen. Het is alweer 12 jaar geleden, maar dit soort cijfers vergeet je nooit meer. Ik was onder controle onder verdenking van pre-eclampsie, maar er is voor ik beviel nooit een diagnose gesteld. Ik vertoonde niet alle symptomen, maar was wel heel ziek, en tijdens een van de CTG-controles braken plotseling mijn vliezen. Je hoorde het geluid van het knappen van de vliezen zelfs op de CTG. Waarschijnlijk was ik al weken ziek (ik zat al weken thuis van mijn werk en was nog steeds extreem vermoeid en was binnen een week een kilo aangekomen doordat ik zoveel vocht vasthield) en kon mijn lichaam het niet meer aan.

Mischa is drie weken opgenomen geweest in het streekziekenhuis. Dat was een zware tijd. Zelf was ik nog aan het herstellen van de pre-eclampsie en eigenlijk kon ik daardoor bijna niets, maar toch wilde ik elke dag naar hem toe. Daarom reed ik dus, achteraf totaal onverantwoord, twee keer per dag zelf met de auto naar het ziekenhuis om daar met hem te buidelen en voor hem te zorgen.

Wat is je het meeste bijgebleven

Wat me erg is bijgebleven is dat ik soms verbaasd was dat de verpleegkundigen, die overigens heel lief waren, geen idee hadden van mijn ziekte. Er werd zelfs eens in het dossier genoteerd dat ik wat onzeker was en daarom Mischa’s luier niet zelf wilde verschonen, terwijl ik op mijn sokken naar zijn afdeling was geschuifeld en te moe was om op mijn benen te staan. Ik was toen net bevallen en zelf nog in het ziekenhuis opgenomen.

Het aller moeilijkste moment was toen ik ontslagen werd en zonder Mischa naar huis moest. Dat was zo pijnlijk, plotseling een lege buik en mijn kind moeten achterlaten bij mensen die ik toen nog helemaal niet kende. 

De mooiste herinneringen heb ik aan het buidelen. Dat deed ik vaak en lang en elke dag als ik Mischa nu instop bij het naar bed gaan, denk ik daar nog steeds aan. Vandaag is hij alweer 12  jaar geworden! Hoe heeft dat lieve, perfecte lijfje zo groot kunnen worden? Ongelofelijk. Dat zeg ik ook vaak tegen hem, en hij moet dan steeds om me lachen. Voor hem speelt het allemaal niet zo’n rol, maar ik merk wel dat we door het buidelen een bepaalde band hebben, die ik bij zijn broer Levi niet voel. Met hem heb ik ook ook een hele sterke band, maar dat buidelen met Mischa heeft iets extra’s gegeven en dat is volgens mij onverbreekbaar.

wat kun je verwachten bij vroeggeboorte?

Mischa al baby

wat kun je verwachten bij vroeggeboorte?

Hanneke met haar zoons Mischa en Levi

Hoe gaat het met Mischa?

Het gaat erg goed met Mischa. Hij is een van de grootsten van zijn klas en heeft voor zover we weten niets aan de vroeggeboorte overgehouden. Wel kan hij moeite hebben met nieuwe dingen en met afscheid nemen met mij. Twee jaar geleden heeft dat best wat problemen opgeleverd op school, en op een bepaald moment wilde hij zelfs niet meer gaan, terwijl hij het heerlijk vindt op school. Dat is al een tijd over gelukkig. Natuurlijk weet je nooit zeker of dit soort dingen met de vroeggeboorte te maken hebben, maar je houdt als ouder altijd zo’n stemmetje in je hoofd, ‘zie je wel, dat komt doordat hij zoveel alleen is geweest in het ziekenhuis’.

Hoe voel je nu je terug denkt aan deze periode?

Hoewel het al 12 jaar geleden is, heb ik elk jaar om deze tijd weer even een dip, al wordt dat wel steeds minder. In december begon ik me steeds zieker te voelen. Niemand nam me serieus, maar ik voelde dat er iets niet goed ging. Op 5 januari werd Mischa geboren en de periode voor zijn verjaardag beleef ik alles in mijn hoofd elk jaar weer een beetje opnieuw. De scherpe kantjes gaan er wel vanaf, maar ik merk dat ik in deze periode nooit meer helemaal mezelf ben. Wel wordt het elk jaar minder een gevoel van verdriet, meer weemoed en dankbaarheid omdat hij zo’n geweldig kind is en we samen zo’n bijzondere start hadden.

Heb je adviezen voor ouders die te maken krijgen met vroeggeboorte?

Als je behoefte hebt aan contact met andere ouders die hetzelfde meemaken als jij, zou ik je aanraden om je aan te melden voor de besloten Facebook-groep van Kleine Kanjers. Veel ouders vinden daar (h)erkenning en het is gewoon fijn om met andere ouders te kletsen die wel snappen waar je doorheen gaat. Want hoe ze ook hun best doen, de mensen uit je omgeving vinden het vaak moeilijk om te begrijpen wat jij meemaakt en hoe dat voelt. 

Ook raad ik natuurlijk het Babyboek voor Prematuren aan, een invulboek voor jou te vroeg geboren baby. Dat ontwikkelde ik nadat Mischa geboren was, omdat ik niets kon invullen in de standaard babyboeken, en veel wilde opschrijven terwijl daar in die boeken helemaal geen ruimte voor was. Het maken van het boek heeft mij enorm geholpen om alles een plekje te geven, en ik hoor van veel andere ouders terug dat het invullen voor hen hetzelfde heeft gedaan.

Deel jouw verhaal

De vraag, “wat kun je verwachten bij vroeggeboorte?” is voor iedereen anders te beantwoorden.  Maar middels deze rubriek hopen we je een kijkje te geven in verschillende verhalen, perspectieven en ervaringen. Heb jij een kindje dat te vroeg geboren is en wil jij ook je verhaal delen, dan kun je ons mailen: info@kleinekanjers.nl. Vergeet ook niet het vorige artikel te lezen waarin Fenna, met 32 weken te vroeg geboren, haar verhaal verteld.

Via onze Facebook groepen kun je ook in contact komen met Grote Kanjers, ouders van Grote Kanjers en ouders van Kleine Kanjers.

Meer over dit onderwerp

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *